breadcrumb.ecName
fi Suomi

N2-hanke tukee aloittavia yrittäjiä Lounais-Suomessa

  • 23 November 2017

Suomen N2-hankkeen alueellinen yhteistyömalli kokoaa yhteen aloittavia yrittäjiä, tiedeyhteisön, tutkijoita ja yritysjohtajia sekä tarjoaa valmennusta ja tukea, jotta ideat saataisiin kehitettyä menestyviksi startup-yrityksiksi.

N2-malli tarjoaa alueella jaetun, innostavan ja tukea tarjoavan väylän kohti yrittäjyyttä. Se helpottaa resurssien tehokkaampaa käyttöä ja parantaa tarjottujen palveluiden laatua ja saatavuutta. Siitä on tullut pysyvä osa alueemme yritysneuvontapalveluita.

Ville Roslakka, hallintoviranomainen

Suomen talous on tullut yhä riippuvaisemmaksi yksityisyrittäjistä ja startup-yrityksistä, mutta niiden kehityksen ja menestyksen tukemiseksi ei kuitenkaan ole ollut virallisia aloitteita. Uudet yritykset ja uudet menetelmät -hanke (N2) kehitti tämän ratkaisemiseksi yhteistyömallin, joka koostuu kaikista asianomaisista liiketoiminnan kehityksen sidosryhmistä. Hanke tarjoaa yritystukipalveluja, jotka on räätälöity erityisesti startup-yrityksille ja yksityisyrittäjille, ja lisäksi siinä järjestetään myös työpajoja, tarjotaan yritysvalmennusta ja pidetään innovaatioideapankkia.

Puuttuvien palasien löytäminen

Suomen taloudessa on tapahtumassa perustavanlaatuinen muutos. Aiemmin koko maan talous on ollut riippuvainen muutamasta suuresta monikansallisesta yrityksestä, mutta nykyään taloudellista kasvua ohjaavat innovatiiviset startup-yritykset. Koska nämä startup-yritykset vastaavat myös työpaikkojen luomisesta, on olennaista, että Suomi luo vahvan pohjan uusien yritysten tukemiselle. Liiketoiminnan kehitykseen keskittyviä järjestöjä on useita, mutta niiden välillä ei usein ole ollut virallista yhteistyötä. Seurauksena on päällekkäisyyksiä ja aukkoja niiden tarjoamissa palveluissa, mikä puolestaan tekee tiedon löytämisestä vaikeaa sitä tarvitseville. Lisäksi suuri osa tarjolla olevista palveluista on suunnattu vakiintuneille yrityksille eikä uusien yrittäjien erityistarpeisiin ole vastattu.

Tämän puutteen korjaamiseksi N2-hanke tuo yhteen yksityisyrittäjiä, tiedeyhteisön ja eri alojen asiantuntijoita tarjotakseen jatkuvaa koulutusta ja tukea. Tämän päämäärän saavuttamiseksi hanke hyödyntää Suomen runsaita, mutta irrallisia resursseja. Esimerkkinä mainittakoon, että vaikka Suomen T&K-toimintaan käyttämä prosentuaalinen osuus BKT:stä on EU:n suurin, tämä investointi ei ole johtanut uusien yritysten ja työpaikkojen luomiseen. N2-hanke yhdistää siis tutkimus- ja kehitystoiminnan tiedeyhteisön, yritysasiantuntijoiden ja mahdollisten yrittäjien kanssa, mukaan luettuna 800 entistä Nokian ja Microsoftin asiantuntijaa, jotka ovat parhaillaan työttöminä. Yhdistämällä nämä erilliset osaset hanke tarjoaa sellaista tukea ja koulutusta, mitä Suomi tarvitsee ratkaistakseen startup-pulmansa.

Monitieteellinen lähestymistapa

Yksi hankkeen keskeisimmistä saavutuksista on käytännön yritystoimintaa koskevien StartingUp-työpajojen järjestäminen. Työpajoja järjestetään sekä suomeksi että englanniksi, ja niitä on neljä eri sarjaa, jotka kattavat aiheita liiketoimintamalleista myyntiin ja markkinointiin sekä rahoitukseen. Jokainen sarja koostuu kuudesta yksittäisestä työpajasta, jotka on suunnattu oman yrityksen perustamisesta kiinnostuneille henkilöille. Aluksi osallistujat jaetaan monitieteellisiin ryhmiin TeamingUp-nimisessä vaiheessa, ja tämän jälkeen he työskentelevät muiden yrittäjien, yritysjohtajien ja tutkijoiden kanssa lopullisena tavoitteenaan perustaa uusi startup-yritys.

Työpajojen ja startup-ryhmien lisäksi hankkeessa on myös perustettu alueellinen ideapankki, johon talletetaan tulevaisuutta varten sellaiset työpajoissa kehitetyt ideat, joihin yksikään N2-ryhmistä ei ole tarttunut. Näitä innovatiivisia ideoita voivat hyödyntää myös muut kiinnostuneet osapuolet, kuten suuryritykset, pk-yritykset, vakiintuneet startup-yritykset, yliopistot ja kunnat.

Seuraavaa suurta ideaa kehittämässä 

Kaikki nämä – työpajat, työryhmät ja ideapankki – sijaitsevat SparkUpissa, joka on huipputason yhteistyötila Turun keskustassa. Siellä on pidetty yhteensä 48 työpajaa, joihin on ottanut osaa yli 750 osallistujaa, ja paikalla kokoontuu 50 monitieteellistä ryhmää, jotka kaikki työskentelevät seuraavaan suuren idean kimpussa. 

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

Uudet yritykset ja uudet menetelmät (N2) -hankkeen kokonaisinvestointi on 596 567 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 417 596 eurolla ”Kestävä kasvu ja työpaikat 2014–2020 – Suomen rakennerahasto -ohjelma” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020.