breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Het moderniseren van gezondheidsdiensten met een nieuw opleidingscentrum voor robotica in België

  • 17 September 2019

Lokale start-ups en internationale technologiebedrijven leren samen met medici en universiteitsstudenten in een innovatief opleidingscentrum voor minimaal invasieve chirurgie in het Belgische Vlaanderen. Het centrum leert artsen levensreddende vaardigheden aan waarbij gebruik wordt gemaakt van robotica en stimuleert daarmee lokale groei en werkgelegenheid. De impact van het project reikt veel verder dan de regio.

De bouw van de Orsi Academy heeft ons in staat gesteld te voldoen aan de grote vraag naar nieuwe trainingsmogelijkheden en O & O in de gezondheidszorg. Het is een smeltkroes waar zorgprofessionals met vakgenoten en andere disciplines werken, samen met technologiebedrijven, universiteiten en klinisch specialisten. Nu kunnen we verder de weg bereiden voor de ontwikkeling van minimaal invasieve chirurgie.

Luc Veramme, Chief Operating Officer, Orsi Academy

De gezondheidszorg is afhankelijk van de ontwikkeling van geavanceerde medische technologieën om procedures sneller en veiliger te maken. De hoge kosten van deze technologie en een gebrek aan kennis en expertise hebben tot nu toe de grootschalige toepassing van revolutionaire apparatuur in de weg gestaan.

Het Orsi Academy-project heeft EU-fondsen gebruikt om een ultramodern opleidingscentrum voor robotica te bouwen bij het Belgische Melle. Hier kunnen medische professionals, wetenschappers, ingenieurs en particuliere bedrijven de nieuwste apparatuur voor robotchirurgie testen.

Voortbouwen op medische ervaring

Voordat de nieuwe campus werd gebouwd, was het OLV Robotic Surgery Institute (Orsi) gehuisvest in het OLV ziekenhuis en later in een gerenoveerde melkveeboerderij in de buurt van Gent. De oprichters hadden een gezamenlijke visie van een campus waar verschillende sectoren konden samenwerken aan de ontwikkeling van minimaal invasieve chirurgie via training, O & O en databeheer.

Veilige en betaalbare gezondheidszorg is een prioriteit voor Belgische en Vlaamse beleidsmakers. Robottechnologieën verhogen de kans op overleving en herstel, omdat ze het invasieve karakter van chirurgie beperken. Robothanden corrigeren handtrillingen van chirurgen, waardoor chirurgen langer kunnen werken.

In samenwerking met de universiteiten van Gent (UGent) en Leuven (KU Leuven) begon Orsi in 2017 met de bouw op de nieuwe campus.

De Orsi Academy, operationeel sinds september 2018, is een NeroZero-energie-gebouw dat bestaat uit vier gebouwen van 350 m2 die onderling met elkaar zijn verbonden. In elk gebouw zijn vier tot zes trainingslaboratoria gevestigd. Het auditorium en de vergaderzalen kunnen worden gehuurd voor lezingen en externe evenementen.

Trainen voor een toekomst met robotica 

De academie heeft specialisten in verschillende medische disciplines uit heel Europa opgeleid. In 2018 kwamen er cursisten van 32 nationaliteiten. Van deze cursisten was 37 % vrouw. In 2019 worden er in het centrum ongeveer 1 250 mensen opgeleid. Dit aantal zal naar verwachting stijgen naar 2 000 in 2021.Er is een aantal strategieën ingevoerd om ervoor te zorgen dat de campus na afloop van het project zelfvoorzienend is. De campus zal blijven fungeren als een incubator voor bestaande bedrijven en start-ups om nieuwe technologie te testen. De campus biedt al onderdak aan de Europese trainingscentra van twee toonaangevende bedrijven die zich richten op robotchirurgie: Medtronic en Intuitive.

Hoewel robottechnologie ongetwijfeld de toekomst is voor chirurgie, laat dit project zien hoe ook andere sectoren hier gebruik van kunnen maken – niet alleen medische professionals.

Het project levert twintig nieuwe banen op – vijf aan het eind van 2020 en 15 aan het eind van 2021.

Begunstigden

“Mijn medische collega's hadden de Orsi Academy sterk aanbevolen. De gestructureerde training was afgestemd op mijn chirurgische achtergrond en ik weet zeker dat de kennis die ik heb opgedaan cruciaal is om mijn vaardigheden in robotchirurgie te verbeteren en deze veilig in mijn klinische praktijk toe te passen.”

 

Elio Mazzone, klinische fellow en cursist aan de Orsi Academy 

 

“Het grote aantal robotsystemen op de academie, de geavanceerde trainingstools en de mogelijkheid de opgedane kennis toe te passen op testmodellen zijn allemaal aspecten die ergens anders heel moeilijk te vinden zijn. De medewerkers hier en hun passie voor lesgeven zijn fantastisch.”

 

Stefano Puliatti, cursist aan de Orsi Academy

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Orsi Academy” bedraagt EUR 15 896 013. Daarvan wordt EUR 5 916 810 bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationeel programma „Vlaanderen” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Versterking onderzoek technologische ontwikkeling en innovatie”.