breadcrumb.ecName
nl Nederlands

LNG PITCH4: Het ontwikkelen van een nieuwe tank voor vloeibaar gas voor de scheepvaart

  • 03 July 2019

Met het door de EU gefinancierde project „LNG PITCH4” wordt een nieuwe tank voor vloeibaar aardgas (LNG) voor zeeschepen ontwikkeld en getest, zodat de scheepvaartsector minder afhankelijk wordt van zware stookolie en zodat vervuiling wordt gereduceerd.

We zien LNG als een overgangsbrandstof voor de scheepvaart. Het is veel schoner dan zware stookolie, maar het blijft een fossiele brandstof waarvan de voorraden op kunnen raken. Waterstof is een alternatief, maar ook dat zorgt voor uitdagingen. Maar dankzij de upgrade van ons lab kunnen we die uitdagingen aan.

Hannes Bogaert, hoofd van de afdeling Trials & Monitoring, MARIN

In een poging om efficiënter en duurzamer te worden, gaat de scheepvaartsector over op schonere brandstofopties. Het uiteindelijke doel is om over te stappen op schone energie zoals waterstof, maar door een gebrek aan technologie zal dit nog enkele jaren duren. Ondertussen schakelen veel scheepvaartbedrijven over op LNG, dat weliswaar een eindig beschikbare fossiele brandstof is, maar een veel schoner alternatief is voor zware stookolie.

Hoewel LNG over het algemeen wordt beschouwd als een schone brandstof die relatief weinig kooldioxide uitstoot, bevat het schadelijk methaangas. De sleutel tot de ontwikkeling van een koolstofarme LNG-industrie is dus het verminderen van de methaanemissies die gepaard gaan met de productie, het transport en het vloeibaar maken van aardgas. 

In het project worden innovatieve LNG-tanks voor veilig en economisch grootschalig (over zee) en kleinschalig (over rivier, weg, spoor) transport van vloeibaar methaan ontwikkeld en getest. Concreet onderzoekt het project voor de maritieme sector het thermisch gedrag van tanks met een extreem lage temperatuur, oftewel cryogene tanks. 

Het Multiphase Wavelab

Het belangrijkste resultaat van het LNG PITCH4-project is het Multiphase Wavelab. Het lab is gevestigd in het Maritiem Onderzoeksinstituut (MARIN) in Wageningen. Bedrijven, de academische wereld en andere relevante belanghebbenden kunnen voor experimentele LNG-toepassingen van dit lab gebruik maken. 

Momenteel gebruiken lokale kmo’s uit Oost-Nederland het lab om een innovatieve, middelgrote cryogene LNG-brandstoftank te testen voor gebruik aan boord van schepen. Als onderdeel van dit onderzoek wordt een prototype van de nieuwe cryogene tank in het lab geplaatst waar deze wordt blootgesteld aan wisselende omgevingscondities, zoals druk en temperatuur. Er wordt gewerkt aan een nieuw monitoringsysteem voor het meten van de belading en vervorming van LNG-vrachttanks op schepen. 

Naast het gebruik van het lab hebben bedrijven toegang tot de resultaten van het hele proces en tot het netwerk van samenwerkende universiteiten en grote bedrijven. De proeftuin biedt mogelijkheden voor onderzoek en innovatie op het gebied van vloeibare waterstof als een schone, compacte energiedrager voor transport.

Een lokale en wereldwijde impact

LNG produceert 20 % minder CO2 dan olie en bevat vrijwel geen zwaveloxiden of fijnstof, zodat initiatieven zoals het LNG PITCH4-project een grote rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Een ander voordeel is een onmiddellijke verbetering van de luchtkwaliteit in de regio Oost-Nederland.

Video’s

Multiwave Lab

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „LNG PITCH4” bedraagt 1 006 115 EUR, waarvan 91 202 EUR is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Oost-Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Verschuiving naar een koolstofarme economie”.