breadcrumb.ecName
da Dansk

LINC: Danmark tester førerløse elbusser for grønnere mobilitet i byerne

  • 16 December 2020

Storkøbenhavn skal snart teste førerløse selvkørende busser, som, hvis resultaterne er gode, kan blive en del af en fremtidig letbaneforbindelse, som forbinder hovedstaden med Albertslund, Gladsaxe og andre omegnskommuner. LINC-projektet er en del af indsatsen for at sikre gode forbindelser til offentlig passagernær trafik, for eksempel Hovedstadens letbane, ved at kombinere intelligent selvkørende teknologi og bæredygtig byplanlægning.

Letbanen og de førerløse busser vil være med til at sikre, at vi også har intelligente, grønne og fleksible kollektive transportformer. Den kommende letbane er et afgørende skridt, men de førerløse busser kan sikre, at endnu flere vil vælge grøn og kollektiv transport.

Steen Christiansen, Albertslunds borgmester

Over en periode på seks måneder vil autonome shuttlebusser, som hver har plads til op til 15 passagerer og kører med op til 20 km/t på offentlige veje med trafik, blive på DTU Campus i Lyngby (12 km nord for det centrale København), hvor der er over 500 dedikerede brugere. Der vil blive afholdt flere mindre fremvisninger og test på lukkede veje på Hersted Industripark i Albertslund (14 km vest for København).

Testene er udformet, så de indsamler oplysninger om shuttlebussernes ydeevne og pendlernes erfaringer. DTU er, i samarbejde med IBM og RUC, i gang med at udvikle en app til testbrugere. Med hjælp fra næsten 300 Bluetooth-beacons på campus giver appen brugerne mulighed for at se, hvor shuttlebusserne er, og forskerne får mulighed for at indsamle data om, hvordan folk bruger busserne.

Kortere afstand til kollektiv trafik

LINC er et forsøg på at styrke tilbringertrafikken, da mange har et stykke vej mellem offentlig transport og hjem eller arbejde, så det vil gøre offentlig transport attraktivt for flere. I dette tilfælde er løsningen en letbane, som efter planen vil stå færdig i 2025.

Hovedstadens Letbane får 29 stationer og forbinder København med 10 omegnskommuner. Det er alt sammen en del af LOOP City-planen, som skal byudvikle København omkring lettilgængelig offentlig transport.

Det forventes, at de selvkørende shuttlebusser vil gøre den offentlige transport mere attraktiv og effektiv ved at reducere ventetiderne og have køreplaner, der passer til passagerernes behov. Da busserne er elektriske, vil de desuden forurene mindre, hvilket giver et renere miljø i byerne.

Derudover giver projektet byplanlæggerne bedre indsigt i den fysiske og digitale infrastruktur, der er nødvendig for at integrere selvkørende offentlig transport i bæredygtig byplanlægning.

Godkendelseskrav

I begyndelsen af 2020 godkendte Færdselsstyrelsen tre selvkørende shuttles fra EasyMile, som er fremstillet i Frankrig, til brug i projektet. De skal overholde de danske sikkerhedskrav til almindelige køretøjer. En del af denne proces, der tog halvandet år, var at indhente den fornødne dokumentation for elektromagnetisk stråling, som udsendes af de elektriske shuttlebusser.

Der er stadig en del forhindringer, før de første passagerer kan bruge shuttlebusserne. Den komplette ansøgning – en projekt- og rutebeskrivelse, en risikovurdering og bedømmerens sikkerhedsrapport – er blevet indsendt til Vejdirektoratet til behandling.

Derefter skal den godkendes af transportministeren og Folketingets transportudvalg. Den lovgivning, der tillader ibrugtagning af systemet, skal afveje innovation og sikkerhed.

Ifølge projektkoordinatorerne kan test af shuttlebusserne på DTU Campus gå i gang i den sidste del af efteråret 2020. Covid-19 og de gældende restriktioner i den offentlige transport har forsinket de mindre fremvisninger og test, der var planlagt til at finde sted i Albertslund.

LINC hed tidligere TUPPAC: Transforming Urban Planning Providing Autonomous Collective Mobility.

Projektet støttes af EFRU og Nyskabende foranstaltninger for byområder, et EU-initiativ, som giver byerne finansiering til at gennemføre anderledes og kreative projekter.

Syv partnere arbejder på projektet: Albertslund og Gladsaxe kommuner, de private virksomheder Nobina Danmark og IBM Danmark ApS, DTU og RUC samt Gate 21, der er en nonprofit-partnerskabsorganisation for grøn omstilling.

Samlet investering og EU-finansiering

De samlede investeringer for projektet »LINC – Transforming Urban Planning and Providing Autonomous Collective Mobility« er 4 214 120 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med EUR 3 371 296 gennem det operationelle program »Innovation og viden« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringerne falder ind under prioriteten »Udviklingen af TEN-T-nettet og multimodal transport«.