breadcrumb.ecName
sv Svenska

KTP – Knowledge Transfer Partnerships (partnerskap för kunskapsöverföring) för en koldioxidsnål ekonomi i Sverige

  • 16 December 2020

I regionen Norra Mellansverige har små och medelstora företag gjort gemensam sak med högre utbildningsinstitut för att utbyta kunskaper och expertis på områdena energieffektivitet och förnybar energi, och på så vis skapa långsiktig förändring för en mer koldioxidsnål framtid. Genom projektet KTP Energi har nyutexaminerade jobbat ihop med små och medelstora företag för att få fram nya produkter, tjänster eller åtgärder. Resultaten av denna samarbetsinsats användes antingen av företagen själva eller förmedlades vidare till kunder, beroende på typen av projekt. Totalt 22 små och medelstora företag deltog i projektet, som gav upphov till 16 heltidsjobb.

KTP arbetar för att utveckling och innovation, grundad på den senaste akademiska kunskapen, ska äga rum på små och medelstora företag, och för att det ska bildas en långvarig relation mellan högskolan och småföretagen.

Johan Kostela, avdelningschef för KTP, Högskolan Dalarna

I projektet utsåg man små och medelstora företag med potential att leverera lösningar inom energieffektivitet. Arbetet utfördes i samarbete med regionens högskolor och andra organisationer som är aktiva i energi- och miljösektorerna. Nyutexaminerade personer placerades hos de deltagande företagen för att utföra och förvalta ett utvecklingsprojekt som kunde pågå i upp till två år.

Stödåtgärder

Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle försåg projektdeltagarna med en akademisk coach, vanligen en forskare, och en konsult från näringslivet. Högskolorna bidrog med labbresurser. De nyutexaminerade KTP Energi-projektledarna fick en marknadsmässig lön, och respektive företag betalade hälften av personalkostnaderna.

Delprojekten inom KTP Energi levererade påtagliga resultat, som hjälper företagen att förbättra sin energieffektivitet eller få fram nyskapande produkter och tjänster till marknaden. I ett fall samarbetade en projektledare med en företagsägare för att hitta mer hållbara sätt att arbeta. Till verksamheterna hörde att skapa en övergripande bild av företagets nuvarande aktiviteter och logistiska flöden, och föreslå effektivitetsförbättringar som lades fram i en flerårsplan – inklusive de investeringar som behövdes. Planer sattes in för mer värme- och vattenåtervinning.

Nya tekniktyper

I ett annat projekt arbetar projektledaren och kollegorna vid högskolan ihop med ett företag för att tillverka en ny värmeflödessensor för ett antal olika industrimiljöer. Dessutom tar man fram utbildningsmaterial för att upplysa företagets kunder om den nya produktens fördelar och kapacitet. Testsatser framställs så att kunderna kan utveckla tillämpningar där den nya produkten kan användas.

KTP Energi har utförts som ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle och Industriellt Utvecklingscentrum. De nyutexaminerade projektledare och högskoleforskare som är med i projekten kommer från åtskilliga andra högskolor och universitet i Sverige.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”KTP Energi” uppgår till 2 616 626 euro med 1 308 319 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Norra Mellansverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen ligger under prioriteringen ”Koldioxidsnål ekonomi”.