breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Η αστική αναδιαμόρφωση χωρίς αποκλεισμούς δίνει νέα ζωή στην Παλιά Πόλη της Πάφου

  • 19 September 2020

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναπτυξιακού προγράμματος στην Πάφο, στην Κύπρο, τρεις από τις πλατείες της πόλης ανακαινίστηκαν πλήρως και συνδέθηκαν για να δημιουργήσουν έναν ελκυστικό και χωρίς αποκλεισμούς δημόσιο χώρο. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ ολοκληρώθηκε πριν η Πάφος ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, προσφέροντας έναν εκπληκτικό χώρο για τις πολλές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την προβολή της πόλης.

Πρόκειται για έργα που άλλαξαν την Πάφο και διαμόρφωσαν την εικόνα της για τις επόμενες δεκαετίες.

President of Cyprus, Nicos Anastasiades

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Πάφου η νέα πεζοδρομημένη περιοχή προσφέρει 25 000m2 ενιαίου ανοιχτού χώρου ειδικά σχεδιασμένου για άτομα με προβλήματα όρασης και για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης, ενσωματώνει και αξιοποιεί τα ερείπια δύο λαξευτών τάφων που χρονολογούνται από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό το έργο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της πόλης, βοήθησε στην αναζωογόνηση της Πάφου και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Καθιστώντας την Παλιά Πόλη της Πάφου πιο ελκυστική

Ενώ η μεγάλη ακτογραμμή της Πάφου προσελκύει τουρίστες που αναζητούν διακοπές δίπλα στη θάλασσα, η πόλη και οι γύρω περιοχές έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Η Πάφος φιλοξενεί τρία μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ: τα ερείπια της αρχαίας Νέας Πάφου (Ιερή Πόλη της Αφροδίτης), το χωριό Κούκλια και τους Τάφους των Βασιλέων. Η Παλιά Πόλη διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως ανακαινισμένα οθωμανικά λουτρά, το Χάνι του Ιμπραήμ, εκκλησίες, τζαμιά, δημοτικούς κήπους και αγορές.

Ωστόσο, λόγω υποχρηματοδότησης για δεκαετίες, η υποδομή της Παλιάς Πόλης επλήγη σημαντικά. Τα κτίρια ήταν σε κακή κατάσταση, οι στενοί δρόμοι της πόλης ήταν φραγμένοι με αυτοκίνητα και οι πλατείες της πόλης είχαν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης.

Με στόχο την ανάκτηση του κέντρου της πόλης από ντόπιους και τουρίστες, το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ έθεσε ως στόχο τον επανασχεδιασμό των τριών τετραγώνων που περιβάλλουν τους Δημοτικούς Κήπους, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο, για τη δημιουργία ενός ενιαίου πεζόδρομου που συνδέει και ενισχύει τις τρεις περιοχές.

Επιλέχθηκαν μαρμάρινες πλάκες, σε διάφορες υφές και μεγέθη, για την επιφάνεια της περιοχής του έργου, που καλύπτει την οδό 28ης Οκτωβρίου και τις πλατείες Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού. Λευκές μαρμάρινες γραμμές ξεπροβάλλουν από τα κύρια μνημεία της 28ης Οκτωβρίου και της πλατείας Κωστή Παλαμά. Αυτό το υλικό επιλέχθηκε για να ενισχύσει την ταυτότητα και τον νεοκλασικό χαρακτήρα της περιοχής.

Για να διασφαλιστεί ότι τον νέο χώρο θα τον απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, συμπεριλήφθηκαν ειδικά στοιχεία για να μπορούν οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άτομα με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τον χώρο με ασφάλεια. Τα κεκλιμένα κράσπεδα πεζοδρομίων διευκολύνουν την πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, ενώ η χρήση ειδικών μαρμάρινων πλακών καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές.

Διατήρηση της ιστορίας της Πάφου

Πέρα από την προσφορά ενός νέου, χωρίς αποκλεισμούς ανοιχτού χώρου που οι ντόπιοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις και δραστηριότητες, το έργο συνέβαλε στη διατήρηση της κληρονομιάς της πόλης.

Στο έργο ενσωματώθηκαν τα ερείπια δύο λαξευτών τάφων, που χρονολογούνται από την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Προστατευμένοι από τον καιρό χάρη σε ελαφριά, αναστρέψιμα καλύμματα, οι τάφοι είναι πλέον προσβάσιμοι στο κοινό.

Τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη

Αυτό το έργο, σε συνδυασμό με συναφή έργα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της Πάφου, βοήθησε στην αναζωογόνηση της πόλης και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τοπικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα έχουν αυξηθεί, όπως φαίνεται με το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Διοργανώνονται περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ο αριθμός των επισκεπτών, τόσο ντόπιων όσο και ξένων, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Δημόσιος χώρος χωρίς αποκλεισμούς στην Παλιά Πόλη της Πάφου» είναι 4 000 000 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 3 400 000 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Βιώσιμη αστική ανάπτυξη».