breadcrumb.ecName
ro Română

Îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Sibiu, România

  • 27 October 2022

Un proiect finanțat de UE îmbunătățește și extinde infrastructura de apă și apă uzată în zonele urbane ale localităților Agnita, Dumbrăveni și Mediaș, și în zonele rurale din jurul acestor localități, în județul Sibiu, România. Modernizările vor îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor de alimentare cu apă și de colectare și tratare a apelor uzate, contribuind la alinierea acestora la legislația UE și națională și la reducerea pierderilor de apă.

Lucrările la alimentarea cu apă acoperă sistemele de alimentare din Arpașu-Agnita, Dumbrăveni, Mediaș și Richiș; lucrările privind apele uzate acoperă zonele din Agnita, Dumbrăveni și Șeica Mare, precum și un grup de localități din jurul Mediașului: Brateiu, Copșa Mică, Dârlos, Târnava și Mediaș.

Modernizări ample

Modernizarea sistemului de alimentare cu apă include reabilitarea a 28,424 km de conducte principale și a 101,182 km de rețea de distribuție a apei și instalarea a 142,994 km de conducte principale noi și a 73,746 km de rețea de distribuție.

Se va reabilita o stație de pompare a apei și se vor construi 26 de stații noi de pompare, 25 de rezervoare noi de stocare a apei potabile și 25 de stații noi de clorinare. O sursă de apă va fi extinsă, prin forarea a patru puțuri, iar o alta va fi reabilitată. Va fi dezvoltată o microhidrocentrală pentru recuperarea energiei și va fi îmbunătățită infrastructura de alimentare cu energie electrică.

În ceea ce privește apele uzate, se vor construi 55,063 km de rețea de canalizare, din care 20,398 km vor fi conducte de revărsare, iar 74,714 km de rețea de canalizare vor fi reabilitați, din care 6,96 km vor fi conducte de revărsare.

Vor fi construite o stație de uscare a nămolului, trei unități de recepție a apelor uzate la Agnita, Dumbrăveni și Mediaș și 34 de stații de pompare a apelor uzate, iar opt stații de pompare a apelor uzate și o stație de epurare a apelor uzate la Șeica Mare vor fi reabilitate.

Atât pentru sistemele de alimentare cu apă, cât și pentru cele de canalizare, sistemul de supraveghere, control și achiziție de date (SCADA) va fi extins pentru a monitoriza funcționarea infrastructurii și factori precum poluarea accidentală și calitatea apei potabile.

Echipamentul operațional care urmează să fie achiziționat include un camion pentru lucrări la rețelele de distribuție a apei, două laboratoare de analiză a apei potabile și o mașină de pompieri.

Remedierea deficiențelor

Principalele deficiențe în ceea ce privește alimentarea cu apă din zonă includ acoperirea incompletă a sistemelor de alimentare și SCADA, localități fără alimentare sau cu probleme legate de calitatea sau cantitatea apei și probleme operaționale la stațiile de tratare. În plus, capacitatea rețelelor de distribuție și a rezervoarelor de stocare este insuficientă, iar infrastructura este deteriorată, ceea ce duce la pierderi de apă, la întreruperea serviciilor și la riscuri pentru sănătate.

Printre problemele legate de sistemele de apă uzată se numără o acoperire insuficientă, chiar și în zonele urbane, o capacitate insuficientă a rețelei, blocaje și scurgeri din conductele de canalizare, care generează riscuri pentru sănătate și mediu, precum și o uscare insuficientă și dificultăți în eliminarea nămolului.

Mulțumită acestor îmbunătățiri, ratele de conectare a zonei la rețele de alimentare cu apă și de furnizare a apei potabile care respectă standardele de calitate europene și naționale vor crește de la 74,46 % și, respectiv, 61,04 % la 98,49 %. Pierderile de apă vor fi reduse de la 1,64 milioane m³ la 0,75 milioane m³.

Ratele de conectare la rețelele de canalizare vor crește de la 76,5 % la 98,3 %, iar procentul de ape uzate colectate și tratate în conformitate cu legislația UE va crește de la 69,1 % la 98,3 %.

Proiectul este împărțit în două faze: faza I va începe în perioada de programare 2014-2020 și va fi urmată de faza II în perioada de programare 2021-2027. Se preconizează că proiectul în ansamblul său va fi finalizat în 2026.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu” este de 200 464 170 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 65 208 308 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.