Comisia Europeană
ro Română ro

Îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov

  • 14 February 2022

Acest proiect major va îmbunătăți infrastructura de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov. Scopul este de a crește gradul de colectare și tratare a apelor uzate urbane și de a extinde rețeaua de apă potabilă, ajutând astfel țara să își îndeplinească obligațiile care decurg din Tratatul de aderare și să se conformeze la directivele UE.

Cea mai mare parte a lucrărilor se va desfășura în cele 18 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județul Sibiu, iar restul va avea loc în șase UAT-uri din Brașov.

Pierderi mari de apă

În prezent, doar 21,42 % (59 139 de locuitori) din aria proiectului este conectată la servicii de alimentare cu apă conforme. Proiectul își propune să crească această proporție la 99,2 % (273 432 de locuitori).

Infrastructura actuală de alimentare cu apă nu deservește întreaga populație. În plus, există pierderi mari de apă, sursele locale existente fie sunt de slabă calitate, fie nu asigură o aprovizionare suficientă, iar capacitatea de înmagazinare a apei este insuficientă.

Se va reabilita zona de captare a apelor de suprafață, se vor instala 156 km de aducțiuni de apă potabilă noi și se vor reabilita 55 km de aducțiuni. În total, se vor construi 164 km de rețea de distribuție a apei potabile și se vor reabilita 100 km.

Vor fi construite 13 stații de clorinare și vor fi reabilitate trei stații districtuale de tratare a apei.

Se vor construi în total 16 stații de pompare și se vor reabilita alte două. De asemenea, se vor instala 11 rezervoare noi de înmagazinare a apei și se vor reabilita alte 10.

Racorduri necorespunzătoare la rețeaua de canalizare

Printre problemele care afectează rețeaua de canalizare se numără lipsa de racorduri în zonele rurale, precum și colectarea și tratarea necorespunzătoare a apelor uzate în aglomerările cu mai mult de 2 000 de locuitori echivalenți (PE).

Instalațiile pentru tratarea și recuperarea nămolului deshidratat sunt insuficiente. Infrastructura este veche, ceea ce duce la avarii frecvente și la costuri ridicate ale reparațiilor, iar apele menajere netratate sunt deversate în apele curgătoare locale.

Lucrări de canalizare noi

Proiectul va crește rata de racordare de la 85 % la 100 % în aglomerările cu peste 10 000 PE și de la 78,04 % la 99,13 % în cele cu 2 000-10 000 PE.

În total, se vor monta 10 km de conducte colectoare și 40 km de conducte noi pentru rețeaua de canalizare. În plus, se vor reabilita încă 22 km de rețea și se vor instala conducte de refulare noi pe o distanță de 8 km, reabilitându-se totodată conductele existente pe o distanță de și 0,3 km.

Se vor construi 26 de stații noi de pompare a apei uzate menajere, iar trei stații vor fi reabilitate.

Se vor reabilita patru stații de epurare a apei uzate: două deservesc aglomerări sub 10 000 PE (Sălişte și Cristian), iar două, aglomerări peste 10 000 PE (Făgăraș și Mohu). Se va construi o stație de epurare în apropierea orașului Miercurea Sibiului.

Se va dezvolta un sistem SCADA pentru a controla infrastructura de alimentare cu apă și de canalizare, integrând dispecerate și echipamente existente și creând altele noi.

Proiectul se va desfășura în două etape. Prima, care face obiectul actualei cereri de finanțare din partea UE, reprezintă aproximativ 40 % din investiția totală a proiectului și cuprinde lucrări la rețelele de apă potabilă și de canalizare.

Pentru a doua etapă, care vizează stațiile de tratare, urmează a se depune o nouă cerere de finanțare în cadrul programului „Dezvoltare durabilă” 2021-2027.

Un mediu mai sănătos

Se așteaptă ca proiectul să le aducă județelor numeroase beneficii de sănătate, de mediu și socioeconomice.

Înlocuirea conductelor de azbociment și eliminarea utilizării apei potabile din surse cu risc de contaminare cu substanțe chimice și metale, cum ar fi amoniacul, fierul și manganul, va reduce incidența bolilor, inclusiv a cancerului.

Conectarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare elimină nevoia de fose septice – multe dintre cele din aria proiectului nu funcționează corespunzător. Se va reduce astfel poluarea solului și se va îmbunătăți calitatea râurilor și a ecosistemelor locale, ceea ce, la rândul său, va proteja sănătatea populației.

Reducerea pierderilor de apă potabilă le va permite autorităților locale și locuitorilor să economisească bani și va contribui la conservarea resurselor.

Rețelele adecvate de apă potabilă și de apă uzată vor pune bazele dezvoltării în continuare a turismului, a comerțului și a industriei din regiune, creând astfel locuri de muncă și îmbunătățind condițiile de viață.

Beneficiarul, compania Apă Canal Sibiu SA, se așteaptă să creeze 22 de locuri de muncă permanente în faza operațională a proiectului.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată în județele Sibiu și Brașov” este de 264 925 442 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 71 628 924 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructură mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.