breadcrumb.ecName
ro Română

Rețele de apă potabilă și apă uzată îmbunătățite în șase județe din România

  • 08 February 2021

Proiectul va spori alimentarea cu apă potabilă sigură și colectarea și epurarea apei uzate prin îmbunătățirea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare în șase județe din România: Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Ialomița și Ilfov.

Mărind procentajele de racordare la sisteme de alimentare cu apă și de canalizare care îndeplinesc cerințele legislative Până la 99,66 %, respectiv 96,57 %, modernizările vor contribui la îndeplinirea obligațiilor în temeiul Tratatului de aderare a României la UE și al directivelor UE relevante.

În prezent, proporția de racordare la sisteme de alimentare cu apă în aria proiectului este de 90,63 % (aproximativ 600 000 de locuitori), 50,22 % (aproximativ 335 000 locuitori) având acces la alimentare care respectă cerințele legislative.

Procentajele de racordare la sisteme de colectare a apei uzate vor crește de la 76,06 % la 96,84 % în localitățile mai mari (cele care produc un volum de apă uzată echivalent cu volumul produs în mod normal de peste 10 000 de locuitori) și de la 25,62 % la 93,86 % în localitățile mai mici.

Lucrări la infrastructura nouă și existentă

Investiția acoperă 40 de sisteme de alimentare cu apă: 32 în județul Constanța, cinci în județul Ialomița și câte unu în județele Călărași, Brașov și Dâmbovița, cel din urmă fiind alimentat de la o sursă din județul Ilfov.

Per total se vor realiza 29 de surse de apă, 44 de stații de tratare a apei, 21 de rezervoare de stocare și 26 de stații de pompare a apei. Se vor renova treisprezece surse, patru stații de tratare a apei, 24 de rezervoare de stocare și 20 de stații de pompare a apei. Se vor instala 200 km de conducte principale, 3 km de conducte de apă și 144 km de conducte de distribuție; se vor reabilita 71 km de conducte principale, 41 km de conducte de apă și 266 km de conducte de distribuție. Se va dezvolta un sistem de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA) pentru 14 camere de comandă locale.

În ceea ce privește infrastructura de apă, se vor instala 403 km de rețea de canalizare și 103 km de conducte de refulare și se vor reabilita 39 km de rețea de canalizare și 32 km de conducte de refulare. 12 stații de pompare a apelor uzate vor fi renovate și se vor construi 126 de stații noi.

Se vor înființa stații de epurare a apei uzate în Băneasa, Căzănești, Jegălia și Negru Vodă. De asemenea, se va înființa o stație de preepurare mecanică la Năvodari, un bazin de retenție la stația de epurare a apei uzate din Medgidia și o instalație de uscare a nămolului deshidratat la stația de epurare a apei uzate din sudul Constanței. În plus, proiectul prevede dezvoltarea sistemului SCADA pentru 17 camere de comandă locale.

Lucrările includ și îmbunătățiri la echipamentul existent și achiziția de echipament nou pentru mentenanță și funcționare. În total se vor crea 156 de locuri de muncă permanente.

Protejarea sănătății și a mediului

Sistemele de alimentare cu apă din zonă se confruntă cu pierderi mari, surse cu fluxuri scăzute și o calitate slabă a apei, apă tratată inadecvat, capacitate de stocare insuficientă și sensibilitate la schimbările climatice.

Deficiențele infrastructurii de apă includ acoperirea scăzută a rețelei în anumite zone, conducte uzate, niveluri ridicate de infiltrații, blocarea colectoarelor, avarii frecvente în rețea, costuri ridicate pentru reparații și deversarea apei uzate netratate. Printre probleme se numără și lipsa unei gestionări eficiente a nămolului și a unei instalații de recuperare și tratare a nămolului deshidratat.

Prin prevenirea deversării apei uzate netratate, proiectul va reduce poluarea râurilor și a apelor subterane, va spori siguranța apei potabile și va reduce riscul de boli, va stimula biodiversitatea și dezvoltarea de activități comerciale și recreative și va sprijini irigarea agricolă. Modernizările vor conserva apa prin reducerea pierderilor în sistemele de alimentare.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC Raja Constanța SA” este de 553 586 415 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 369 899 153 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020. Investiția se înscrie în prioritatea „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”.