breadcrumb.ecName
sv Svenska

Hjälp till små och medelstora företag i Norra Mellansverige att ta sig in på internationella marknader

  • 01 June 2021

Unga, innovativa företag i Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län fick expertstöd för att utveckla internationellt konkurrenskraftiga produkter och tjänster genom ett projekt som stöds av Eruf. Regional Innovation Internationalization Project (TRIIP) gav mikroföretag och entreprenörer konkreta erfarenheter av att verka på den internationella marknaden, i samarbete med mogna företag, exportfokuserade kluster och affärsutvecklingsteam.

TRIIP riktar sig till mikroföretag, innovatörer och entreprenörer med idéer, produkter eller tjänster som har potential att utvecklas och etableras internationellt. Sådana företag hade en unik möjlighet att få stöd för att testa och förfina sina affärsidéer för en internationell marknad. Sammantaget var projektet framgångsrikt eftersom flera företag etablerade sin verksamhet och anställde nya medarbetare.

Peter Nordin, projektledare

TRIIP hjälpte 55 företag att förstå värdet av internationalisering och dess krav när det gäller exempelvis produktförpackning och marknadsföring. Trettio av dessa företag utvärderade sedan hur de skulle behöva ändra sin verksamhet och sina förfaranden för att ta sig in på internationella marknader.

Genom processen lyckades TRIIP pitcha 38 affärsidéer till potentiella internationella partner.

Stärka självförtroendet

I projektets verksamhet ingick seminarier, workshoppar, utarbetande av handlingsplaner och utbyte av erfarenheter. Mindre företag lärde av mer erfarna internationella aktörer.

I inlärningsprocessen ingick möten med internationella företag och kluster. Lika mycket som att generera varma leads handlade processen om att stärka självförtroendet och åstadkomma en utåtriktad kultur i några av regionens minsta företag.

Genom TRIIP fick Tevsjö Destilleri, ett destilleri i Hälsingland, stöd från affärscoacher för att utveckla en internationaliseringsplan. I detta ingick marknadsanalys, produktutvärdering och översättningar för den kinesiska marknaden. I maj 2018 deltog företaget i en resa till en affärsutställning i Shanghai, där man utnyttjade möjligheten att nätverka och lägga upp sina produkter.

Förbättra processerna

Samtidigt deltog ett företag som heter InCoax i TRIIP-workshoppar och fick stöd från affärscoacher. InCoax har kontor i Gävle och tillverkar och installerar innovativ koaxialkabelteknik för IKT-branschen.

Projektsamarbetet resulterade i ett besök till Kina, där chefer träffade potentiella investerare och företag inom telekom- och fastighetssektorn. Deltagandet i TRIIP ledde till flera förbättrade processer inom företaget, bland annat produktutvecklingen och inom försäljning och marknadsföring.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”The Regional Innovation Internationalization Project (TRIIP)” uppgår till 1 830 458 euro med 915 700 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Norra Mellansverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen ingår i prioriteringen ”Små och medelstora företags konkurrenskraft”.