breadcrumb.ecName
sv Svenska

Stockholmsregionen utnyttjar kraften i öppna data

  • 27 September 2019

Storstockholmsregionen i Sverige gör kommunala uppgifter offentligt tillgängliga för små och medelstora företag för att hjälpa till att främja innovation och tillväxt. I projektet Öppna data i Stockholmsregionen utvecklar man gemensamma förfaranden och verktyg och fastställer tekniska parametrar som gör det möjligt för 26 kommuner att fritt och effektivt dela med sig av sina uppgifter till företag och andra organisationer. Man siktar på att projektets resultat ska kunna utökas till hela landet så att alla Sveriges 290 kommuner och landets företag ska kunna dra nytta av det.

En av hörnstenarna i det här projektet är det omvända perspektivet: vi började med det som små och medelstora företag behövde och efterfrågade, istället för att bara släppa de data som var lättast att öppna. Det är det som gör projektet Öppna data i Stockholm annorlunda, och det är också det som är drivkraften bakom idén att möjliggöra innovation och nya idéer i den privata sektorn med den offentliga tjänsten Öppna data.

Christer Forsberg Philip, projektets skapare och sponsor

För att öka användningen av öppna data arbetar man i projektet med både kommuner och små och medelstora företag. Kommunerna har deltagit i workshoppar och möten. Inom projektet drivs flera pilotprojekt med fokus på att offentliggöra enskilda datauppsättningar med gemensamma standarder för alla kommuner.

Bedömning av behov

I projektet har man gjort en bedömning av små och medelstora företags behov samtidigt som man uppmuntrat dem att påverka vilken typ av öppna data de skulle vilja se offentliggjorda. Små och medelstora företag vill gärna se att data offentliggörs inom ett antal områden som skulle kunna hjälpa dem att växa och skapa innovation. Exempel på det är bland annat miljöuppgifter som luftkvalitet, tillsammans med sensordata i realtid om trafiken, information om tillgängliga parkeringsplatser och om var man kan hitta laddningsstationer för elbilar. Andra områden skulle kunna vara statistik om skolor, detaljer om var snöplogar kör och information om kommande evenemang.

Öppna data Stockholm har redan skapat stabila resultat. Gemensamma principer för öppna data, förfaranden, verktyg och handlingsplaner har utvecklats och delats med 26 kommuner. Projektet har fått en portal för öppna data som alla kommunerna kan använda, med vägledning från projektets kärnteam. Därutöver har 450 lokala företag identifierats som potentiella mottagare av öppna data, och 50 av dem deltar aktivt i projektförfarandet.

Lärandeprocess 

Över 100 intressenter har utbildats i öppna data via projektet. Projektteamet har genomfört medvetandehöjande aktiviteter via blogginlägg, sociala medier och genom att delta i konferenser, evenemang, forum med mera. Man har upprättat samarbeten med organisationer som lokala myndigheter och andra initiativ för öppna data.

Enligt projektteamet har kommunerna blivit mer effektiva när det gäller att arbeta med data i allmänhet och med öppna data i synnerhet. I projektets slutfas kommer data från pilotprojekten att offentliggöras till förmån för de deltagande små och medelstora företagen. Portalen för öppna data kan delas med Stockholms stads kommunstyrelse för att utnyttja data inom områdena offentlig sjukvård och transport.

Stödmottagare

”Som någon en gång sa: Data ska vara så öppna som det är möjligt och så stängda som det är nödvändigt. Microsoft är glada att se att Öppna data i Stockholmsregionen arbetar så nära tillsammans med alla intressenter i en dataekonomi för att uppnå verkliga resultat.” 

 

Daniel Akenine, nationell teknikchef Microsoft

 

”Öppna data är avgörande för att förstå våra samhällen och driva på innovation för att lösa mänsklighetens nuvarande och framtida utmaningar. På Datastory använder vi dessa data för att demokratisera kunskap, med hjälp av nyskapande datavetenskap och tekniker för historieberättande.”

 

Daniel Lapidus, grundare och chef för Datastory

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Öppna data i Stockholmsregionen” uppgår till 1 400 000 euro med 1 400 000 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Stockholm” för programperioden 2014–2020. Investeringen ingår i prioriteringen ”Forskning och innovation”.