breadcrumb.ecName
nl Nederlands

FOODMET – Overdekte markt in het Slachthuis van Kuregem

  • 09 September 2016

De iconische metalen hal van Anderlecht wordt sinds lang niet meer louter aangewend als slachthuis. Feestzaal of zelfs champignonkwekerij, dit industrieel gebouw uit de XIXe eeuw geeft zichzelf een nieuwe gestalte dankzij het project FOODMET. Vaste marktkramers vinden er nu een plekje in een volledig nieuwe overdekte markt van ongeveer 12000 m².

Het Slachthuis van Kuregem bevindt zich in het hart van een kansarme multiculturele wijk, wat het belang van economische activiteiten op deze locatie verklaart. De buurtbewoners beschikken er over een markt die wekelijks meer dan 100.000 bezoekers lokt. Bovendien streven de evenementen die worden gesteund door het Forum Abattoir en de vzw Cultureghem ernaar een nieuw publiek aan te trekken.

Geneviève Planchard, Communicatieverantwoordelijke bij de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel - Brussel Gewestelijke Coördinatie, Cel EFRO

Om er een zaak te kunnen huren, moet men levensmiddelen verkopen en een vergunning voor ambulante handel bezitten. 

In totaal houden meer dan 45 handelaars een stand open in deze ruimte, die zijn inspiratie haalt bij de overdekte markten die we in Zuid-Europese landen vinden. Dankzij een financiering van 7 479 067 euro van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) kan het project zijn activiteiten nog meer diversifiëren. 

De markt biedt het publiek een breed productassortiment tegen opmerkelijk lage prijzen. Naast vlees en vis vinden we er nu ook fruit, groenten, kaas, brood, olijven, kruiden en andere specialiteiten van diverse oorsprong. Verse producten worden er ook ter plekke verwerkt om te worden geconsumeerd in de bistro of het restaurant dat binnenkort zijn deuren opent.

Naast de troeven voor de consument, beschikken de handelaars er over een vaste standplaats in een schone omgeving die beveiligd is tegen meteorologische storingen. Het project houdt zowel voordelen in op het vlak van hygiëne als op het vlak van logistiek: dankzij laadzones en koelkamers kunnen handelaars hun etalages bevoorraden zonder de koudeketen te verbreken.

Een stadsboerderij in hartje Brussel 

Met het project wil ook een groen en duurzaam doel worden nagestreefd. Het terugwinnen van de warmte die door de koelkasten wordt gegenereerd en het gebruik van zonne-energie wijzen op een ecologisch beheer. Daarbij komt nog het gebruik van regenwater en een beter afvalbeheer. 

Een ander milieuaspect: op termijn zal het plat dak worden ingericht als aquaponics stadsboerderij van ongeveer 4000 m². Hiermee zouden lokaal vissen, fruit en groenten kunnen worden gekweekt en kan de voedselhal tegelijk ook worden beschermd tegen hitte en koude. 

Bovendien hebben meerdere buurtbewoners dankzij de oprichting van deze nieuwe markt een vaste baan gevonden in het reguliere arbeidscircuit.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Abattoir: Foodmet with Urban Farm” bedraagt 18 000 000 euro, waarvan 7 479 067 is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „Brussels Hoofdstedelijk gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.