breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Vlaamse kerkconversie biedt nieuwe gemeenschapsvoorzieningen

  • 31 August 2020

Een kerk in een van de verarmde gebieden van de Vlaamse regio is veranderd in een multifunctionele faciliteit: een „Jewel in a Poor Neighbourhood”. Het nieuwe gebouw, in de wijk Rabot-Blaisantvest van Gent, werd geopend in oktober 2019. Het wordt nu gebruikt door gemeenschapsorganisaties die steun bieden aan jongeren, vluchtelingen, ouderen en gehandicapten. Een proces van overleg en participatie zorgde ervoor dat de lokale gemeenschap betrokken was bij de ontwikkeling.

De transformatie van een moderne kerk tot een multifunctionele faciliteit werd mogelijk gemaakt door overleg met en deelname van twee congregaties, buurt en stad. Dit project werd uitsluitend door vrijwilligers uitgevoerd. Alle belanghebbenden zijn trots op het resultaat!

Guido, Johan, Leo, Luc en Michel – het team Blaisantkerk

Nadat de architect van het project via een architectuurwedstrijd werd geselecteerd, werden de renovatie- en verbouwingswerkzaamheden in drie fasen uitgevoerd op een manier die rekening hield met de bestaande structuur. De eerste taak was het renoveren van de klokkentoren, een belangrijk opvallend punt in de wijk. Daarna werden de belangrijkste verbouwingen van het gebouw uitgevoerd. Tenslotte werd de multifunctionele ruimte ontwikkeld. Deze bestaat uit een receptie / bar, een keuken, twee vergaderzalen, een technische ruimte en aangepaste infrastructuur.

Sommige bestaande kamers zijn gerenoveerd voor gebruik door de gemeenschap. Veel van de werkzaamheden werden uitgevoerd door vrijwilligers uit de kerkelijke congregaties en de bredere gemeenschap. Als laatste stap in het project werd de naam van de kerk veranderd van Maria Gorettikerk in Blaisantkerk.

Voldoen aan lokale behoeften

Het project komt tegemoet aan de enorme behoefte aan ontmoetingsplaatsen in de gemeenschap. Het is ook een aanvulling op ander werk in de omgeving, waaronder de aanleg van een terras en de ontwikkeling van een buurtpark achter de kerk.

Er is een speciaal programma opgezet om groepen aan te moedigen het gebouw te gebruiken als een centrum voor lokale initiatieven. Een ander doel is om de locatie aantrekkelijk te maken voor niet-commerciële activiteiten op stadsniveau, zoals concerten, theaterproducties en seminars.

Vrijwilligers nemen het voortouw

Een non-profit organisatie genaamd DOIC nam het voortouw in het aansturen van het project, met de hulp van stedelijke overheden. DOIC wordt uitsluitend gerund door vrijwilligers en werd gevormd uit de twee congregaties van de kerk.

„A Jewel in a Poor Neighbourhood” werd ontwikkeld via het strategische programma „Bruggen naar Rabot” van de stad Gent, dat tot doel heeft de sociale cohesie binnen deze verarmde wijk te verbeteren.