breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κρήτης για εγγύηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού

  • 02 December 2024

Εκίνησε το πρώτο στάδιο κατασκευής μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ μεταξύ της Αττικής, στην ηπειρωτική Ελλάδα, και του νησιού της Κρήτης. Αυτό θα εγγυηθεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού όσον αφορά την ανανεώσιμη ενέργεια και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κρήτη δεν διαθέτει ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες περιοχές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε μεγάλο βαθμό με βαρύ μαζούτ ή ντίζελ, ευθύνεται για το 60% περίπου των εκπομπών CO2 στην Κρήτη. Οι υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου και το κλείσιμο αρκετών μονάδων παραγωγής του νησιού κατέστησαν αναγκαία τη νέα διασύνδεση.

Ένα αξιόπιστο σύστημα

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπής: ένας στον υποσταθμό Κουμουνδούρου στην Αττική και ένας άλλος στη Δαμάστα στην Κρήτη. Αυτοί οι σταθμοί μετατροπής θα συνδέονται μεταξύ τους με δύο υπόγεια/υποθαλάσσια καλώδια, μήκους περίπου 380 χιλιομέτρων το καθένα.

Ο σταθμός Κουμουνδούρου θα μετατρέπει 400 kilovolt (kV) ΕΡ σε 500 kV ΣΡ. Ο σταθμός Δαμάστας θα μετατρέπει 500 kV ΕΡ σε 150 kV ΣΡ για χρήση στο δίκτυο της Κρήτης. Και οι δύο σταθμοί θα διασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος και θα επιτρέπουν την επαναφορά της παροχής ρεύματος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ένας νέος υποσταθμός 150 kV ΕΡ θα συνδέσει τον σταθμό Δαμάστας με το σύστημα μεταφοράς της Κρήτης. Τμήματα των δύο εναέριων γραμμών μεταφοράς θα αναβαθμιστούν και θα τοποθετηθούν υπόγεια για τη σύνδεση του υποσταθμού ΕΡ με τον υφιστάμενο υποσταθμό Λινοπεραμάτων.

Καλώδια οπτικών ινών και δύο κτίρια ελέγχου - ένα σε κάθε άκρο του καλωδίου - θα επιτρέπουν την παρακολούθηση του συστήματος και θα εξασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας του σε περίπτωση βλάβης σε ένα από τα κύρια καλώδια.

Πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα, χαμηλοί λογαριασμοί

Το έργο συμπληρώνει τη διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2021. Μαζί, οι δύο διασυνδέσεις θα καλύψουν τις προβλεπόμενες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης μέχρι το 2043. Με την ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα καταστεί δυνατή η εισαγωγή μιας χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, μειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της Κρήτης.

Άλλα πρόσθετα οφέλη είναι, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας της Κρήτης και η μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το 2025, το πρώτο έτος λειτουργίας της, η διασύνδεση προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερους από 400 000 τόνους.

Το έργο θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής στα νησιά που δεν είναι μέρος του κεντρικού δικτύου. Η Κρήτη αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ αυτών των χρεώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 2025, η διασύνδεση αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των χρεώσεων κατά περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Ηλεκτρική Διασύνδεση Υψηλής Τάσης Κρήτης-Αττικής –1ο στάδιο» είναι 1 467 957 100 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 250 619 036 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση εμπίπτει στην προτεραιότητα «Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές».