breadcrumb.ecName
nl Nederlands

eGGZ Centrum – virtual reality maakt geestelijke gezondheidszorg toegankelijk

  • 09 January 2020

Het eGGZ innovatie- en implementatiecentrum in Diemen heeft vier virtual reality-toepassingen (VR-apps) ontwikkeld voor de behandeling van angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. Door te kiezen voor intensieve co-creatie, waarbij game-ontwikkelaars/mkb-bedrijven, behandelcentra voor geestelijke gezondheidszorg, universiteiten en eindgebruikers werden samengebracht, heeft het project een blauwdruk afgeleverd voor toekomstige initiatieven op het gebied van eGGZ (of e-mental health).

Essentieel is een integrale aanpak, waarbij al vanaf de eerste ideeën voor een nieuw digitaal product rekening wordt gehouden met alle mogelijke belemmerende factoren. Je moet op de problemen vooruitlopen. Dit scheelt een hoop frustratie en de kans van slagen bij de praktische toepassing neemt hierdoor aanzienlijk toe.

Corné Versluis

Het project is een initiatief van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in Diemen. Het heeft ervoor gezorgd dat game-ontwikkelaars/mkb-bedrijven beter toegerust zijn voor het ontwikkelen van eGGZ-producten en dat beleidsmakers beter begrijpen hoe eGGZ tegemoet kan komen aan de toegenomen vraag naar betaalbare en toegankelijk geestelijke gezondheidszorg. Dankzij het project hebben degenen die bij geestelijke gezondheidszorg betrokken zijn, meer mogelijkheden voor het uitwisselen van kennis via conferenties, seminars, bijeenkomsten en trainingen.

In zijn geheel genomen heeft het project de positie van Nederland als toonaangevende speler bij de implementatie van, en het onderzoek naar, eGGZ versterkt.

Co-creatie om sneller tot betere resultaten te komen

Een van de belangrijkste doelen van het project was het optimaliseren en versnellen van alle stadia van de levenscyclus van eGGZ-producten door gebruik te maken van intensieve co-creatie. Dit betekent dat geavanceerde eGGZ-instrumenten sneller dan in het verleden op de markt kunnen komen en eerder kunnen worden gebruikt door degenen die ze nodig hebben.

Patiënten werden al vanaf het begin actief betrokken bij het ontwikkelen van de apps, zodat hun behoeften duidelijk waren en daaraan kon worden voldaan. De deelnemende universiteiten – Amsterdam UMC (Universiteit van Amsterdam) en de Vrije Universiteit Amsterdam – droegen bij aan een onderzoeksmodel dat validatie van de apps versnelde en waardoor game-ontwikkelaars/mkb-bedrijven business cases konden ontwikkelen om de apps met succes op de markt te brengen.

Door het bestaan van deze sterke samenwerkingsverbanden werd de ontwikkeling van de app gestroomlijnd en werden stichtingen opgericht voor toekomstige samenwerking.

Werken aan een grootschalige implementatie

Hoewel de meeste behandelcentra voor geestelijke gezondheidszorg in Nederland wel gebruik maken van eGGZ-instrumenten, verloopt de grootschalige implementatie van eGGZ van het begin af aan traag en hebben producten en kennis de markt niet op effectieve wijze bereikt.

In het kader van het project werden conferenties, seminars, bijeenkomsten en trainingen georganiseerd om zo het delen van kennis te bevorderen en het bewustzijn te vergroten. Zo was het doel van de conferentie „Sneller, beter, hoe?” (november 2019) om eGGZ-instrumenten te belichten en het gebruik ervan aan te moedigen. 

Dankzij deze en andere conferenties en bijeenkomsten over thema’s als de integratie van eGGZ in de werkprocessen, (kosten)effectieve eGGZ-toepassingen, „best practices” en beleidsontwikkeling, verschuift de aandacht geleidelijk naar slimmere en efficiëntere methoden die bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid in de gehele samenleving.

Totale investeringen en EU-financiering

De totale investeringen voor het project „eGGZ Centrum” bedragen 2 221 700 EUR, waarbij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU 444 430 EUR bijdraagt via het operationeel programma „EFRO West-Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Het vergroten van de onderzoeks- en innovatie-intensiteit bij mkb-bedrijven en het verbeteren van de toepassing van innovaties door deze bedrijven”.