breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Aanleg van de passagiersterminal in de Haven van Brussel en de kwaliteit van het milieu te verbeteren

  • 14 August 2019

Met een kade van 240 meter lang en 12 meter breed is de „Brussels Cruise Terminal“ de nieuwe passagiersterminal van de Haven van Brussel. Ontwikkeld als onderdeel van het Kanaalplan willen we meegaan in de trend van de ontwikkeling van toeristische cruises en de waterweg beter integreren in het stedelijk weefsel van Brussel. De groene wandeling van Neder-Over-Heembeek is bereikbaar vanaf de voetgangersbrug van de terminal. Riviercruises verbinden momenteel al Brussel, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam, ofwel Brussel, Rupelmonde, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende.

Door de aanleg van een passagiersterminal, een voetgangersbrug, een kade, een groene oever en een skatepark helpt het project de sociaaleconomische en territoriale tweedeling in het Kanaalgebied (in Neder-Over-Heembeek) te bestrijden. Bovendien verbetert het project de kwaliteit van het milieu door bevordering van het toerisme, verbetering van de leefomgeving en de stedelijke integratie binnen een groene en duurzame context.

Désirée Simonetti, Medewerker Europese projecten

Het project „Brussels Cruise Terminal: stedelijke integratie van de voorhaven van Brussel“ onder leiding van de Haven van Brussel moet de sociaaleconomische tweedeling in het Kanaalgebied Neder-Over-Heembeek bestrijden en de kwaliteit van het milieu verbeteren. Ook moet het project bijdragen aan de bevordering van het toerisme en de stedelijke integratie van de havenactiviteiten in een groene en duurzame context.

Bevordering van watertoerisme en zachte mobiliteit

Met de aanleg van een passagiersterminal in de buurt van groenzones en recreatiegebieden wil de Haven enerzijds het watertoerisme in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevorderen en anderzijds een plaats van ontspanning en vrije tijd creëren voor omwonenden. Het project verbetert bovendien de verbinding tussen het centrum van Neder-Over-Heembeek en het kanaal via een voetgangersbrug, een connectie die tot nu toe vrijwel afwezig was. Dit leidt tot een versterking van het gebied ten gunste van zachte mobiliteit.

Er is al heel wat gerealiseerd:

de aanleg van een kade waarlangs verschillende soorten schepen kunnen aanmeren, zoals schepen voor kanaalcruises en dagtochten en evenementenschepen; de constructie van een voetgangersbrug die het kanaal met Neder-Over-Heembeek verbindt.

In augustus 2019 wordt bovendien begonnen met de werkzaamheden aan een oever die bestaan uit de inrichting van een groene oever, een wandelgebied en een skatepark. De werkzaamheden moeten halverwege 2020 voltooid zijn.

Duurzame ontwikkeling van het gebied

Het project vergroot het aanbod voor het watertoerisme en recreatie. Tevens moet het zorgen voor meer mobiliteit en een betere verbinding tussen het centrum van Neder-Over-Heembeek en het kanaal, en tussen het centrum van Brussel en Neder-Over-Heembeek. Door het gebruik van de waterwegen te stimuleren draagt het project ook bij tot de ontwikkeling van de zachte mobiliteit in Brussel. Daarnaast helpt het project mee met het stedelijk metabolisme.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de drie pijlers voor duurzame ontwikkeling (ecologisch, sociaal, economisch). Zo is er bijvoorbeeld duurzame verlichting in het gebied geplaatst, wordt er rekening gehouden met de strijd tegen geluidsoverlast en met de vermindering van de CO2-uitstoot door het vervoer van boten en de doorgang van fietsers en voetgangers te stimuleren. Vervoer over water blijft de meest duurzame, betrouwbare en veilige manier van vervoer.

Totale investering en EU-financiering

Het project „Brussels Cruise Terminal: stedelijke integratie van de voorhaven van Brussel“ bedraagt 7 173 858 euro, waarvan 1 434 675 euro is bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „FEDER PO Bruxelles Région Capitale/EFRO OP Brussel Hoofdstedelijk Gewest“ voor de programmeringsperiode 2014-2020. Deze investeringen maken deel uit van de prioriteit „Energy Union and Climate“.