breadcrumb.ecName
da Dansk

Dansk by leverer innovative løsninger til bæredygtig byudvikling

  • 29 July 2020

Region Sjælland og nærmere betegnet Næstved åbner dørene for bæredygtig byudvikling ved at støtte en række initiativer, der reducerer affald og energiforbrug. Projektet bæredygtig byudvikling fokuserer også på afprøvning af nye metoder og teknologier til at reducere energiforbrug og forbedre effektiviteten i byens kommunale bygninger. Det overordnede mål er at reducere byens CO2-udledning.

Det er ofte bedre bare at handle end at sidde og teoretisere om, hvad man nu skal gøre. I bæredygtig byudvikling handler vi. Og det gør vi ved at teste forskellige SMART-teknologier og -metoder, der motiverer til bæredygtig adfærd

Anette Moss, projektleder

Projektet leverer affaldsforebyggende foranstaltninger og initiativer til affaldshåndtering i byens centrum, hvor der især er fokus på genanvendelse og genbrug af eksisterende affald. Mange aktører i lokalområdet mødes via projektet for at bidrage til at gøre byen grønnere og mere bæredygtig. Disse aktører omfatter kommunen, virksomheder, energileverandører og ejere af fast ejendom.

Praktisk innovation

Gennem samarbejder er der skabt over 10 initiativer, der sparer energi eller reducerer mængden af affald, der sendes til deponi. Virksomheden Dansk Celleglas har for eksempel i samarbejde med Næstved Fjernvarme hjulpet lokale virksomheder med at forbedre energieffektiviteten. Dansk Celleglas har udviklet produktet Durapor, som kan anvendes til isolering af varmerør i stedet for grus. Varmetabet i rør, der er isoleret med dette innovative materiale, er 50 % mindre end ved alternative løsninger.

Byen har åbnet byggemarkedet PlusByg med genanvendeligt byggeaffald. AffaldPlus, Næstveds affaldshåndteringsselskab, hjalp med at lancere initiativet om at genanvende byggeaffald og materialerester, der normalt ville ende på deponi. Lokale byggevirksomheder kan levere deres affald til PlusByg helt gratis. Materialerne bliver sorteret og solgt igen til en lavere pris sammenlignet med almindelige byggemarkeder. Konceptet er i bund og grund en slags brugtbørs for byggematerialer.

Samtidig er der udviklet en lignende ordning, hvor uønsket materiale fra kommunale bygninger bliver genanvendt i andre renoveringsprojekter. Den cirkulære genbrugsplads til borgere har døre, vinduer og andre bygningselementer, som får nyt liv i stedet for at blive destrueret og bortskaffet. På lang sigt undersøger projektet metoder til at reducere CO2-udledningen fra de dagligdags aktiviteter i hele byen.

Holdindsats

Bæredygtig byudvikling bliver koordineret af Ressource City, som arbejder sammen med andre enheder i Næstved Kommune, det lokale affaldshåndteringsselskab og fjernvarmeselskabet. To uddannelsesinstitutioner på Sjælland – Sjællands Erhvervsakademi og Danmarks Tekniske Universitet – bidrager med viden om de nyeste innovationer og teknologier vedrørende affaldshåndtering og energieffektivitet. De bruger projektet som et casestudium i deres uddannelsesforløb.

Derudover bidrager det lokale erhvervscenter Næstved Erhverv med at skabe forbindelser mellem projektet og virksomheder, der er interesserede i at afprøve og indføre grønne og bæredygtige løsninger.

Projektet er ét af mange initiativer vedrørende bæredygtig, grøn byudvikling, der bliver gennemført i danske byer. Målet for den nationale indsats er, at byer med mere end 30 000 indbyggere skal blive mere energi- og ressourceeffektive.

Samlet investering og EU-finansiering

Den samlede investering i projektet »Mærk Næstved – Bæredygtig Grøn Byudvikling med Innovative affaldsløsninger og Innovativ energireduktion i Næstved« er 1 519 545 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med  838 477 EUR gennem det operationelle program »Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringen hører under prioriteten »Miljø og ressourceeffektivitet«.