breadcrumb.ecName
da Dansk

Dansk projekt leverer innovative sundheds- og velfærdsløsninger

  • 29 July 2020

Offentlige og private organisationer i Danmarks Region Nordjylland går sammen om at udvikle innovative produkter og tjenesteydelser til sundheds- og velfærdssektoren. Det EU-støttede program om sundhedsteknologiske tjenester opretter mindst 28 samarbejdsprojekter, der samler regionens iværksættere, virksomheder og vidensinstitutioner. Projekterne skal bringe løsninger på markedet, der kan støtte patienterne eller hjælpe sundhedspersonalet og udbydere af velfærdsydelser i deres arbejde.

Programmet bidrager til at etablere udbytterige samarbejder på tværs af den offentlige og private sektor. Projekterne tilfører alle partnere stor værdi og leder frem til løsninger, som passer til brugernes behov. Desuden har projekterne skabt mange nye arbejdspladser, virksomhederne har afsat flere ressourcer til innovation, og omsætningen er steget med mulighed for eksport.

Trine Søby Christensen, chefkonsulent, Life Science Innovation

De primære aktiviteter, der gennemføres under programmet, omfatter at matche organisationer i den private og offentlige sektor, som kan arbejde sammen om at skabe innovation. Projektidéer screenes, før de bedste bliver valgt ud og gennemført.

Åbne workshops samler projektpartnere, og her udveksles behov, idéer og resultater. Gennem programmet er 60 virksomheder begyndt at arbejde sammen med forskningsinstitutioner, og 32 af virksomhederne modtager støtte til at markedsføre nye produkter.

Solide resultater

Der er allerede gennemført 12 projekter via programmet. Der er indtil videre skabt 15 arbejdspladser og flere nye arbejdspladser forventes med tiden. Programmet løber indtil 2021, men mange af projekterne har allerede skabt innovation og nye produkter.

For eksempel har et projekt skabt en "digital dagbog" for at hjælpe personer, der lider af Parkinsons syge, og deres plejere. Dagbogen består af en app, som patienten anvender, og en medicinsk rapport til neurologen. Via appen kan patienten registrere sine symptomer og indtag af medicin. Aktiviteter og søvnmønstre logges automatisk med et digitalt ur. Sundhedsfagligt personale kan benytte alle de genererede oplysninger som input til behandlingsplanerne.

Et andet projektteam har udviklet en robotassistent til at hjælpe fysioterapeuter. En platform og en robotarm hjælper sengeliggende patienter med at udføre gentagne benøvelser, så fysioterapeutens arbejde bliver mindre belastende. Apparatet kan indgå i den aktive træning og støtte svage patienter, når de forsøger at udføre vigtige arm- og benøvelser.

Ægte innovation

Andre effektive samarbejder omfatter udvikling af:

et system til beslutningsstøtte ved antibiotikabehandling en optisk platform til topografisk analyse af hudens struktur et klinisk sikkert opbevaringssystem, som giver patienter mulighed for at medbringe deres personlige ejendele på hospitalet robotassisteret teknologi, som sikrer bedre ergonomi ved ultralydscanninger, så sundhedspersonalets fysiske belastning mindskes.

Programmet om sundhedsteknologiske tjenester administreres af Life Science Innovation North Denmark, der er etableret i Aalborg, og som har indgået et partnerskab  med Professionshøjskolen UCN, Aalborg Universitet og Region Nordjylland.

Samlet investering og EU-finansiering

Den samlede investering i projektet »Programmet om sundhedsteknologiske tjenester« er 4 832 215 EUR, hvoraf EU’s Europæiske Fond for Regionaludvikling bidrog med 2 416 107 EUR gennem det operationelle program »Innovation og bæredygtig vækst i virksomheder« for programmeringsperioden 2014-2020. Investeringen hører under prioriteten "Forskning og innovation".