breadcrumb.ecName
sv Svenska

Dala Sports Academy: En vinnande kombination av idrott, innovation och entreprenörskap

  • 01 June 2021

Dala Sports Academy (DSA) ger idrotts- och hälsosektorn ett uppsving i Norra Mellansverige. Akademin är fast etablerad som en plats där idrottsentreprenörer kan testa och verifiera sina nya produkter och tjänster. DSA:s många olika experter hjälper till med forskning och utveckling, affärsutveckling och marknadsföring för att säkerställa att smarta idéer når ut på marknaden. Hittills har fler än 30 företag fått stöd, där omkring 20 samarbetar med forskningsinstitut. DSA har hjälpt till att skapa åtta jobb.

I DSA-projektet har vi tagit fram ett vetenskapligt baserat innovationssystem. En viktig del i detta innovationssystem är att koppla samman företagare med forskare för att utveckla och verifiera deras innovationer. Detta framgångsrika tillvägagångssätt har resulterat i flera nya jobb, produkter och tjänster.

Jenny Isberg och Magnus Carlsson, projektledare

DSA stöder en rad små och medelstora företag, nystartade företag, entreprenörer och den akademiska världen. Det är en plats där ny kunskap inom idrotts- och hälsosektorn kan delas, förstås och omvandlas till konkreta innovationer. Till projektets partner hör lokala idrottsorganisationer, offentliga organ, större företag och forskargrupper vid olika universitet.

Skapa nya partnerskap

Partnerskap med DSA hjälper till att säkerställa att forskningsresultat kommersialiseras så att nya affärer kan genereras. DSA har nu goda förutsättningar att bli ett internationellt erkänt kluster tack vare en rad framgångsrika samarbeten som omfattar ett brett spektrum av idrotter – från fotboll till skidåkning.

Ett exempel: När akademin arbetade med ett företag som heter Speedface AB, stödde den en friktions- och materialanalys av ett nytt plastskidspår. Spåret är modulbaserat, vilket innebär att det kan läggas ut på ett flexibelt och enkelt sätt. Utifrån analysen, som genomfördes av Kungliga tekniska högskolan, förstår entreprenören nu behovet av att förbättra produkten så att den bättre efterliknar känslan av snö.

Ge fokuserat stöd

Ett annat relevant exempel gäller företaget Tema Fotboll, som har som målsättning att utveckla ett komplett träningsverktyg för barn- och ungdomsledare i fotboll. Verktyget innehåller träningsupplägg baserade på relevant forskning samt Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan. Dala Sports Academy hjälpte Tema Fotboll att utveckla sitt koncept och förstå paketeringskraven. Akademin stödde också utvecklingen av företagets webbplats.

I ett annat samarbete undersökte DSA behovet av att hålla golfbollar vid konstant temperatur för att minimera variationer i prestanda. Resultaten används av en entreprenör som avser att skapa en produkt som kan hålla golfbollar vid rätt temperatur under en hel runda.

Även om det EU-finansierade projektet slutfördes i juni 2018, fortsätter akademin att verka från basen vid Högskolan Dalarna i Falun.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Dala Sports Academy” uppgår till 1 635 447 euro med 810 579 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Norra Mellansverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen ingår i prioriteringen ”Forskning och innovation”.