breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Grensoverschrijdend project ontwikkelt holistische benadering voor dementiezorg

  • 17 January 2020

Zorgprofessionals in het grensoverschrijdende ‘2 zeeën’-gebied hebben hun krachten gebundeld en een nieuwe benadering voor dementiezorg ontwikkeld. Het CASCADE-project is gericht op de zorg voor mensen met dementie en ouderen zodat ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen en de vraag naar ziekenhuisbedden afneemt. Het project wordt ingevoerd in delen van Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Nederland.

CASCADE verandert de manier waarop we voor mensen met dementie zorgen door mensen die leven en werken met dementie in hun zorg voorop te zetten.

Alice Chapman-Hatchett, Projectcoördinator

Meestal wordt dementiezorg thuis of in een instelling verstrekt. CASCADE zorgt voor een flexibelere benadering zodat mensen met dementie en ouderen gemakkelijk kunnen switchen tussen de verschillende niveaus van zorg aan huis, in speciale zorghotels, tehuizen of in ziekenhuizen. Het doel is zorg verstrekken voor een maximale onafhankelijkheid, maar waarbij toch snel op veranderende behoeften kan worden ingespeeld.

Het CASCADE-model biedt meer dan 50 nieuwe bedden voor patiënten en wordt eerst in België uitgetest voordat het wordt uitgebreid naar het VK. De Belgische partners voeren het project uit met 301 bewoners op twee locaties.

Innovatieve technologie

Met twee telegeneeskundesystemen in de zorghotels van het project test CASCADE geavanceerde technologie in een gecontroleerde omgeving voordat deze bij mensen thuis wordt geïnstalleerd. Door een monitoringsysteem aan huis kunnen mensen met dementie zelfstandig blijven wonen en krijgt zorgpersoneel hulp bij het nemen van beslissingen. Met een systeem voor beeldcommunicatie kunnen mensen in contact komen met hun zorgverleners zodat ze niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven.

Volgens het team wordt hier voor het eerst medische technologie gecombineerd met consumententechnologie ten bate van mensen met dementie. De mogelijkheid om snel toegang te krijgen tot professionele diensten waarborgt de veiligheid van de patiënt en vermindert de kosten van eerstelijns zorgpersoneel. Meertalige opleidingspakketten bieden training voor iedereen die contact heeft met mensen met dementie.

Als onderdeel van het project wordt er in het Engelse Dover ook een ‘Centre of excellence’ voor dementie ontwikkelt. Dit centrum bestaat uit een zorghotel, faciliteiten voor langdurige zorg en trainings- en ontwikkelingsfaciliteiten. Dit biedt een centrum van expertise dat zich met alle aspecten van dementie bezighoudt.

Persoonlijk tintje

Door het project is er nu in Dover een Wereldcafé voor mensen met dementie, hun familieleden en verzorgers, liefdadigheidsinstellingen, zorgmedewerkers, maatschappelijk werkers en lokale bedrijven, die gezamenlijk hun visie hebben geformuleerd: “een gastvrije plek om elkaar te ontmoeten en te delen wat belangrijk voor je is.”

Projectpartners in Rijsel (Frankrijk) hebben een programma voor geheugenrevalidatie opgezet, gebaseerd op empirisch onderzoek, waaruit bleek dat bepaalde geuren kunnen helpen om persoonlijke informatie beter te herinneren. In België heeft het project op de partnerlocaties gezorgd voor een meer holistische, gepersonaliseerde zorg door familie, bezoekers en personeel te vragen foto’s te maken van de sterke punten van mensen met dementie voor een positieve fotocollage.

Totale investeringen en EU-financiering

De totale investering voor het project “Community Areas of Sustainable Care and Dementia Excellence in Europe (CASCADE)” bedraagt 9 295 277 euro. Daarvan wordt 5 577 166 euro bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationele programma „Interreg V-A – Frankrijk, België, Nederland, VK” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Onderzoek en innovatie”.