breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Κατασκευή και μακροχρόνια συντήρηση σύγχρονων σχολείων στην περιφέρεια της Αττικής στην Ελλάδα

  • 02 February 2018

Το έργο «Σχολεία της Αττικής» περιλαμβάνει δύο συμβάσεις σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και την ανέγερση 24 σχολείων, καθώς και τη λειτουργία και τη συντήρησή τους από κατασκευαστές του ιδιωτικού τομέα για 25 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους. Όλα τα σχολεία βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής στην Ελλάδα και το έργο αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στην περιοχή τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και τον αριθμό των σχολικών κτιρίων.

Ο δήμος Πεντέλης τάχθηκε από την αρχή υπέρ μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Με τα κονδύλια της ΕΕ και μια έκταση γης 13 000 m² που παραχωρήθηκε από τον δήμο, δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα δύο σχολείων με κλειστό γυμναστήριο και τρία υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ.

Δημήτρης Στεργίου, Δήμαρχος Πεντέλης

Τα σχολεία μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 6 500 μαθητές. Μία από τις δύο συμβάσεις καλύπτει την κατασκευή 14 σχολείων σε επτά δήμους με συνολικό πληθυσμό περίπου 1,1 εκατομμύρια. Η άλλη αφορά την κατασκευή 10 σχολείων σε τέσσερις δήμους, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περίπου 775 000 κατοίκους.

Χάρη στην κατασκευή των σχολείων, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε ένα βέλτιστο εκπαιδευτικό περιβάλλον με υποδομές υψηλής ποιότητας. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι σύγχρονες, ασφαλείς με οικολογικό σχεδιασμό και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα ποιότητας και απόδοσης.

Διαρθρωτικά προβλήματα και έλλειψη συντήρησης

Τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν συχνά ελλείψεις, για παράδειγμα διαρθρωτικά προβλήματα και έλλειψη συντήρησης. Σε πολλές περιοχές υπάρχουν πολύ λίγα σχολεία για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των μαθητών κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις διδασκαλίας.

Τα νέα σχολεία επιλύουν τα προβλήματα περιορισμένης χωρητικότητας και κοινής χρήσης κτιρίων. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αυτάρκη όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και φέρνουν πρωτοποριακές κατασκευαστικές πρακτικές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, πράσινες στέγες, διαχείριση όμβριων υδάτων, συστήματα ανακύκλωσης νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες για εξοικονόμηση χώρου, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης.

Χάρη στη συμφωνία για τη διασφάλιση της συντήρησης των σχολείων για 25 χρόνια, η ασφάλεια είναι επαρκώς αυστηρή ώστε να επιτρέπεται στις τοπικές οργανώσεις η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των χώρων πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον, η κατασκευή των κτιρίων έχει δημιουργήσει περίπου 200 θέσεις εργασίας.

Καινοτόμος δομή χρηματοδότησης

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των Σχολείων της Αττικής είναι ο τρόπος χρηματοδότησής τους. Η χρηματοδότησή τους προέρχεται από τον συνδυασμό των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης με τη χρήση του μέσου χρηματοοικονομικής τεχνικής JESSICA για τις αστικές περιοχές και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με επενδύσεις από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια αναδόχων.

Αυτή η καινοτόμος δομή χρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελεί ένα μέσο με το οποίο οι χώρες με δημοσιονομικούς περιορισμούς μπορούν να επενδύσουν σε απαραίτητες κοινωνικές υποδομές. Αναγνωρίζοντας τη δομή χρηματοδότησής τους και τις προδιαγραφές άριστης ποιότητας των σχολείων, το έργο έλαβε το βραβείο «Χρηματοδοτική συμφωνία στο πλαίσιο έργου στον τομέα της εκπαίδευσης της χρονιάς» για το 2014 από το περιοδικό World Finance.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Σχολεία της Αττικής» είναι 110 000 000 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 35 800 000 EUR μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.