breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Συνδέοντας τις Κυκλάδες στο ενεργειακό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας

  • 30 September 2019

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων» είναι μια τεχνικά πολύπλοκη πρωτοβουλία με στόχο την εξασφάλιση αξιόπιστης και οικονομικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Σύρο, την Πάρο, την Τήνο, τη Μύκονο και τη Νάξο. Έχοντας αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις για πάνω από 14 χρόνια, όταν ολοκληρωθεί, όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα προμηθεύονται την ηλεκτρική τους ενέργεια από την ηπειρωτική χώρα.

Λόγω διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, οι Κυκλάδες δεν μπόρεσαν να εγκαταστήσουν νέους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, έπρεπε να αρκεστούν στη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου —τα οποία είναι δαπανηρά και δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο συνδέει τα νησιά των Κυκλάδων με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, παρέχοντας έτσι μια αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, τα νησιά θα είναι σε θέση να μειώσουν τόσο την παραγωγή ενέργειας όσο και το κόστος χρήσης, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Τρεις φάσεις

Συνολικά, το έργο θα εγκαταστήσει πάνω από 300 χιλιόμετρα υποβρυχίων καλωδίων, αφού έχουν ήδη τοποθετηθεί 152,4 χιλιόμετρα. Αυτά τα καλώδια ξεκινούν από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας προς τα διάφορα νησιά. Οι συνδέσεις πραγματοποιούνται σε τρεις φάσεις. 

Στη φάση Α, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πετρέλαιο της Σύρου έμεινε εκτός σύνδεσης, καθώς το νησί συνδέθηκε με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω του υποσταθμού Λαύριο GIS στην ηπειρωτική χώρα. Σήμερα, οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της Σύρου, της Πάρου, της Αντίπαρου, της Νάξου, του Κουφονησίου, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς, της Ίου, της Σικίνου και της Φολεγάνδρου καλύπτονται από το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια της φάσης Β, η Πάρος και η Νάξος θα συνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα, και η Νάξος με τη Μύκονο. Τέλος, στη φάση Γ, θα γίνει μια δεύτερη διασύνδεση μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας (Λαύριο) και της Σύρου.

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη

Το έργο προσφέρει σημαντικό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Όχι μόνο μειώνει την ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτήσει τα νησιά, αλλά σημαίνει ότι μπορούν να κλείσουν στα νησιά οι απαρχαιωμένοι σταθμοί πετρελαίου και φυσικού αερίου με υψηλές εκπομπές. Χρησιμοποιώντας υποβρύχια καλώδια αντί εναέριων γραμμών μεταφοράς, το έργο αποφεύγει να διαταράσσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών. Επιπλέον, η υποδομή του έργου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των νησιών.

Ωφελώντας την ελληνική οικονομία 

Σύμφωνα με τους συντονιστές του έργου, η Διασύνδεση των Κυκλάδων είναι ένα σημαντικό έργο για την ελληνική οικονομία. Παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης, ενισχύει τόσο τον τουρισμό όσο και την οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο φόρτος για τους καταναλωτές (μέσω των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας), δεδομένου ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να επιδοτούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους παλαιούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών.

Βίντεο

Εγκαινίαση Φάσης Α της Διασύνδεσης των Κυκλάδων

 

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Υψηλής Τάσης » είναι 389 059 862 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 138 176 324 EUR μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» για τις προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Ενεργειακή Ένωση και Κλίμα».