breadcrumb.ecName
ro Română

Un proces de colectare și epurare a apei uzate mai puțin poluant în București, Ilfov

  • 05 October 2017

Extinderea stației de epurare a apei uzate din Glina, din zona București-Ilfov din cadrul macroregiunii trei a României, este în curs cu sprijinul UE. Această fază secundară de reabilitare a principalului sistem de canalizare care subtraversează cursul râului Dâmbovița se realizează, de asemenea, ca parte din proiect.

Faza II a proiectului prevede îmbunătățirea a 51 km de conducte principale colectoare și a 30 km de conducte secundare de canalizare. Lucrările pentru reducerea nivelurilor de infiltrații în sistemul de canalizare și diluarea subsecventă, care au fost demarate în cadrul Fazei I, urmează a fi finalizate.

Finalizarea stației de epurare de la Glina include modernizarea instalațiilor de tratare a nămolului, în mod special prin construirea unui incinerator de nămol.

Reducerea poluării și ridicarea standardelor de sănătate publică

Infrastructura acoperită de proiect prevede servicii de colectare și epurare a apei uzate pentru București și localități din vecinătate, respectiv Chiajna, Chitila, Glina, Jilava, Mogoșoaia, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari-Găneasa, toate situate în județul Ilfov. Aceasta deservește aproximativ 1,5 milioane de oameni. Obiectivul proiectului este reducerea poluării mediului și ridicarea standardelor de sănătate publică.

Mulțumită acestor lucrări, zona va beneficia de un sistem durabil de colectare și epurare a apelor uzate. Se va îmbunătăți calitatea efluentului care ajunge în corpurile de apă cum sunt râurile Dâmbovița și Argeș, precum și modul în care se gestionează nămolul produs pe parcursul procesului de epurare din cadrul stației Glina. În consecință, riscul de scăpări necontrolate de apă uzată netratată va fi minimizat, ceea ce va avea efecte pozitive asupra gradului de puritate al apelor subterane și de suprafață.

Finanțare UE pentru ambele faze ale proiectului

Faza II a proiectului va beneficia de un buget total care depășește 390 milioane EUR, din care aproximativ 196,5 milioane EUR vor fi acordate de UE. Finanțarea UE pentru Faza I s-a ridicat la aproximativ 6,6 milioane EUR.

Bucureștiul, capitala României și cel mai mare oraș al țării, are aproximativ două milioane de locuitori care locuiesc în aglomerarea sa urbană. Acesta este înconjurat de județul Ilfov, iar împreună alcătuiesc regiunea de dezvoltare București-Ilfov. Populația județului Ilfov se apropie de 400 000 de locuitori. Trei dintre municipalitățile deservite de sistem – Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari-Găneasa – sunt printre cele mai populate din județ și se situează în zona imediat învecinată a Bucureștiului. Pantelimon și Popești-Leordeni au fiecare mai mult de 20 000 de locuitori, în timp ce populația din Voluntari-Găneasa depășește 40 000 de locuitori.

Râul Dâmbovița, un afluent al răului Argeș, își are izvorul în Munții Făgăraș, un masiv muntos care face parte din Carpații Meridionali, și se întinde pe o distanță de 286 km până la Argeș, în apropiere de Budești, în județul Călărași din sudul României. Râul Argeș cu o lungime de 350 km, izvorăște și el tot din Munții Făgăraș. Acesta se varsă în Dunăre în Oltenița, la granița dintre România și Bulgaria.

 

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Finalizarea stației de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (CASETA) – Faza II” este de 390 404 609 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 196 459 342 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.