breadcrumb.ecName
ro Română

Apă curată pentru județul Satu Mare din România

  • 20 December 2017

Modernizând infrastructura de apă din județul Satu Mare, un proiect finanțat de UE le oferă mai multor locuitori acces la apă potabilă curată și un sistem de canalizare sigur.

Apa potabilă curată reprezintă cheia unei stări de sănătate bune, iar evacuarea corespunzătoare a apei reziduale reprezintă cheia unei bune sanitații. Prin reabilitarea, extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și a sistemelor de colectare și epurare a apei uzate din județul Satu Mare, acest proiect le asigură pe ambele celor 173 447 de locuitori ai zonei.

Situat în Regiunea Nord-Vest a României, în nord-vestul țării, județul Satu Mare cuprinde municipalitățile Satu Mare, Carei, Negrești-Oaș, Tășnad, Livada, Ardud și Căpleni.

Apă potabilă curată

Proiectul are ca scop asigurarea accesului la o sursă sigură de apă potabilă curată pentru întreaga populație din zona proiectului, reducerea riscului la adresa sănătății umane cauzat de apele uzate insalubre, precum și diminuarea nivelului de poluare a mediului cauzat de sistemul existent.

În ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă potabilă din județ, prin proiect au fost reabilitate trei puncte de alimentare cu apă, fiind amenajate patru noi puțuri. De asemenea, prin proiect s-au reabilitat 4,6 km de conducte principale de transport ale sistemului, iar rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 13,3 km. Au fost renovate stațiile de tratare a apei din localitățile Negrești-Oaș și Tășnad, o stație nouă fiind construită în Livada. În plus, în cadrul proiectului a fost supravegheată achiziționarea și punerea în funcțiune a două sisteme de supraveghere și de achiziție a datelor (SCADA).

Tratarea apei în condiții de siguranță

În ceea ce privește partea proiectului vizând sistemele de colectare și epurare a apei uzate, lucrările efectuate au inclus extinderea rețelei de canalizare cu 40,6 km, dar și reabilitarea a 4,5 km din rețeaua existentă. De asemenea, în total au fost construite și reabilitate 22 de stații de pompare a apelor uzate.

Beneficii majore

Acest proiect reprezintă încheierea celei de a doua faze a unui proiect de infrastructură mare, prima fază fiind finanțată în cadrul perioadei de programare 2007-2013. Prin finalizarea celei de a doua faze, 97 % din populația din zona proiectului este racordată la rețeaua de apă potabilă și beneficiază de acces sigur la apă potabilă de calitate. Totodată, dat fiind că 91 % din populație este racordată acum la sistemul de canalizare, riscul de deversare necontrolată a apelor uzate s-a redus semnificativ.

În etapa următoare, noi stații de epurare a apelor uzate vor fi construite în Tășnad, Ardud și Livada, urmând a fi modernizate cele din Satu Mare și Negrești-Oaș.

Totalul investițiilor și al finanțării din partea UE

Totalul investițiilor pentru proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare – faza II” este de 19 362 644 EUR, contribuția UE prin Fondul de coeziune fiind de 12 695 675 EUR în cadrul Programului operațional „Infrastructura mare” pentru perioada de programare 2014-2020.