breadcrumb.ecName
fi Suomi

CitiCAP: Sovellus palkitsee lahtelaisia ympäristöystävällisempien liikkumismuotojen valinnasta

  • 29 July 2020

Lahden kaupunki on kehittänyt osana EU:n rahoittamaa hanketta maailman ensimmäisen julkisen päästökauppajärjestelmän ja digitaalisen sovelluksen asukkailleen. Älypuhelimissa ja mobiililaitteissa käytettävä sovellus antaa ihmisille mahdollisuuden ansaita hyvityksiä käyttämällä ympäristöystävällisiä liikkumismuotoja. Hyvitykset voidaan vaihtaa sovelluksen virtuaalisen markkinapaikan kautta palveluiden ja tuotteiden alennuksiin.

Jos haluamme ihmisten muuttavan käyttäytymistään, meidän on tehtävä siitä mahdollista. CitiCAPissa me mahdollistamme tämän rakentamalla pyöräteitä sekä kehittämällä ja pilotoimalla henkilökohtaisen päästökaupan mallia

Anna Huttunen, projektipäällikkö

Lahti on elpynyt monista 1970- ja 1990-luvuilla kohtaamistaan ympäristöhaasteista. Aiempien ympäristöaloitteiden jalanjälkiä seuraten CitiCAP-hanke on kohdistettu liikkumisen päästöjen alalle, jossa ihmisten käyttäytymistä on ollut vaikeampaa muuttaa.

Innovatiivisen päästökauppajärjestelmän ja kaupungin kestävän kaupunkiliikennesuunnitelman lisäksi hankkeen aloitteesta rakennetaan 2,5 kilometriä pitkä pyörätie, joka erottaa pyöräilijät muusta liikenteestä. Turvallinen ja kätevä pyörätie toimii mallina muille suunnitelmissa oleville pyöräteille eri puolilla kaupunkia.

Henkilökohtaiset päästöbudjetit

Henkilökohtainen päästökauppa antaa ihmisille mahdollisuuden hyötyä hiilidioksidipäästöjensä vähentämisestä. Jokainen käyttäjä saa viikoittaisen päästöbudjetin. Jos käyttäjä ei kuluta budjettiaan käyttämällä kestäviä liikkumisvaihtoehtoja, kuten bussia tai polkupyörää, hän ansaitsee hyvityksiä siitä, mitä ei ole käyttänyt. Ne voidaan vaihtaa sovelluksen kautta alennuksiin kuluttajapalveluista, tuotteista tai kaupungin palveluista.

Järjestelmän toivotaan motivoivan kaupungin 120 000 asukasta käyttämään ympäristöystävällisempiä liikkumismuotoja osallistamalla heidät ilmastonmuutoksen hillitsemiseen uudella ja innovatiivisella tavalla. Perimmäisenä tavoitteena on vähentää saastumista ja Lahden vaikutuksia maailmanlaajuisiin hiilidioksidipäästöihin.

Tietojen keruu

Sovelluksen avulla käyttäjät voivat seurata hiilijalanjälkeään reaaliajassa ja visualisoida sen helposti ymmärrettävällä tavalla. Sovellus kerää tietoja kuhunkin liikkumismuotoon käytetystä ajasta ja etäisyydestä. Liikkumisesta on tällä hetkellä saatavilla paljon tietoa, mutta se on hajallaan eri lähteissä, kuten matkapuhelimissa, eikä tieto ole usein julkisesti saatavilla.

Tuotettu tieto analysoidaan ja opittuja asioita hyödynnetään Lahden kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelussa. Tulokset saattavat kiinnostaa muitakin keskisuuria kaupunkeja Suomessa ja ulkomailla ja voivat rohkaista yrityksiä kehittämään uusia palveluita.

Kansalaisten osallistuminen

Päästökauppajärjestelmän suunnittelu olisi hyödytöntä, jos ihmiset eivät käyttäisi sitä. CitiCAP-hankkeessa on ymmärretty, että on tärkeää saada lahtelaiset innostumaan sovelluksen lataamisesta ja sen käyttämisestä. Jos riittävää käyttömäärää ei saavuteta, päästökaupan toteuttaminen olisi vaikeaa ja pilottisuunnitelma kehittyisi liian hitaasti hankkeen toteutusaikana.

Tämän välttämiseksi hankkeessa on järjestetty erilaisia tapahtumia ja ihmisiä on pyydetty täyttämään kyselylomakkeita. Asukkailta on muun muassa kysytty, mikä heidän mielestään olisi oikeudenmukainen tapa jakaa päästöhyvitykset. Käyttöön otettavasta menettelystä päätettiin tulosten perusteella.

Järjestelmää testataan vuoden 2020 loppuun saakka. Tavoitteena on saada 1 300 – 2 000 ihmistä käyttämään sovellusta tänä aikana.

Hankkeelle on myönnetty rahoitusta EAKR:sta ja Euroopan unionin Innovatiiviset kaupunkitoimet -aloitteesta, joka antaa kaupungeille resursseja innovatiivisten hankkeiden toteuttamiseen.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

CitiCAP (Citizens’ cap and trade co-created) -hankkeen kokonaisinvestointi on 4 700 000 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen yhteensä 3 700 000 eurolla ”Innovatiiviset kaupunkitoimet” -aloitteen kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu vähähiilistä taloutta koskevaan painopistealueeseen.