breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

Ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών για τα πιο ευάλωτα άτομα στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

  • 21 April 2020

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άλλα ευάλωτα άτομα που ζουν στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας φαίνεται να λαμβάνουν καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες χάρη στο πρόγραμμα Health Info, το οποίο υποστηρίχθηκε μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ. Το τοπικό ιατρικό προσωπικό συμμετέχει επίσης σε πρόγραμμα πρόσθετης κατάρτισης μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Άλλα αποτελέσματα του προγράμματος περιλαμβάνουν μια βάση δεδομένων για την υγεία, προγράμματα εκπαίδευσης για την υγεία για τους πολίτες της περιοχής, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ασθενείς και μια κινητή ιατρική μονάδα που προσφέρει υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το πρόγραμμα βελτιώνει την ποιότητα της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης για τις ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους στη διασυνοριακή περιοχή (Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, πληροφορίες και καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Βασίλειος Πλαγιανάκος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (EOΠΥΥ), Ελλάδα

Το Health-Info βοηθά τις πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ανθρώπινο δυναμικό. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πληροφοριών, το έργο επιδιώκει τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των τομέων υγείας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο κύριος στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα να βελτιωθούν τα προληπτικά μέτρα υγείας μέσω ενός ολοκληρωμένου συνόλου ενεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπέλαση απρόσιτων περιοχών στη διασυνοριακή περιοχή και στην αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.

Χαρτογράφηση αναγκών, βελτίωση των αποτελεσμάτων

Η ανάπτυξη του ενιαίου συστήματος πληροφοριών απαιτεί τη συλλογή δεδομένων που μπορούν να υποστηρίξουν τη στρατηγική παροχή υγειονομικής περίθαλψης και στις δύο πλευρές των συνόρων. Το έργο ξεκίνησε με μια ερευνητική μελέτη για τη χαρτογράφηση των υποδομών και των αναγκών υγείας. Τα ευρήματα εισάγονται σε μια ενιαία βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για την ενημέρωση και τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, παρέχονται προγράμματα κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων περίπου 200 επαγγελματιών υγείας. Δίνεται έμφαση στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εν τω μεταξύ, περίπου 1 400 κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στην προληπτική υγεία σε τομείς όπως ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών και σε ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορούν να επηρεάσουν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Επιπρόσθετα, από την ελληνική πλευρά, δίνονται μαθήματα πρώτων βοηθειών σχετικά με την παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμού για παιδιά και ηλικιωμένους.

Υγειονομική περίθαλψη εν κινήσει

Ένα άλλο βασικό ορόσημο του έργου είναι η δημιουργία μιας κινητής ιατρικής μονάδας η οποία προσφέρει υπηρεσίες ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της μαστογραφίας και εξετάσεων μέσω υπερήχων. Η μονάδα στοχεύει επίσης στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με την αξία των υπηρεσιών προσυμπτωματικού ελέγχου και των τακτικών ελέγχων για την έγκαιρη ανίχνευση των καρκίνων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Health-Info είναι μια άλλη πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Περιλαμβάνει μια εφαρμογή για ασθενείς που επιθυμούν να κλείσουν μια επίσκεψη στο σπίτι με έναν επαγγελματία υγείας. Οι γιατροί συνδέονται με την εφαρμογή και πρέπει να επισκεφθούν τον ασθενή εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος εάν αποδεχθούν το αίτημα επίσκεψης.

Γενικά, το σχέδιο ενθαρρύνει τη δικτύωση μεταξύ παρόχων υπηρεσιών υγείας και επαγγελματιών υγείας στις διασυνοριακές περιοχές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Health Info» ανέρχεται σε 1 301 152 ευρώ, ενώ ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ συνεισφέρει 1 105 979 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος «ΜΠΒ ΠΔΣ Ελλάδα – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Κοινωνική ένταξη».