breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Belgisch project betekent nieuwe hoogtepunt voor stadstuinbouw

  • 30 September 2021

Een enorme serre die is gebouwd op het dak van een loods in Roeselare in de Belgische provincie West-Vlaanderen, zal duurzame groente van hoge kwaliteit gaan leveren in een buitengewoon stedelijke omgeving. De 9 000 m2 grote constructie is ontworpen en gebouwd via het door het EFRO ondersteunde project “Crop on Top: Agrotopia”. De serre maakt optimaal gebruik van energie en water en ontwikkelt tegelijkertijd beste praktijken voor systemen voor substraatteelt.

Met de dakserre willen we een voorbeeld zijn van hoogtechnologische stadstuinbouw die innovatie in de glastuinbouw in België en de hele EU kan bevorderen. Het doel daarbij is voedselproductie duurzaam in de stedelijke omgeving te integreren.

Mia Demeulemeester, managing director, Inagro, projectpromotor.

De serre bevindt zich op het dak van de veiling van de stad en is in de zomer van 2021 in gebruik genomen. Er is veel aandacht besteed aan duurzame productie. De serre krijgt restwarmte uit de afvalverbrandingsoven van de stad en een warmtekrachtkoppelingsinstallatie die vooral het magazijn eronder bedient.

Een efficiënt gebruik van water wordt gegarandeerd door vijf cilinders waarin ongeveer 2 000 m3 regenwater wordt opgevangen dat voor irrigatie wordt gebruikt.

Ongeveer 6 000 m2 van de serre wordt ingezet voor de substraatteelt van blad- en vruchtgroenten. Daarnaast maken een compartiment voor binnenteelt met kunstmatige ledverlichting en een 12 m hoge verticale serre de ontwikkeling, validatie en demonstratie mogelijk van beste praktijken voor geavanceerde substraatteeltsystemen voor groente.

Een ‘living lab’ voor innovatie

In het project is een living lab opgezet voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor glas- en stadstuinbouw. Bij het innovatie- en onderzoeksproces is een breed scala aan partners uit de landbouwsector betrokken.

De living lab-aanpak is toegepast in drie lopende initiatieven: Hy4Dense, dat is gericht op de ontwikkeling van een nieuw systeem voor substraatteelt om dicht ingezaaide groenten te telen; Vertihydro, waarin telers, onderzoekers en technologiebedrijven parameters en knelpunten hebben vastgesteld voor het ontwerp van de verticale teeltsystemen van de serre, en Entomoponics, waarin telers brainstormen en testen hoe de ruimte van de serre efficiënter kan worden benut.

Sinds september 2020 is het living lab gecertificeerd door ENOLL, het Europese Netwerk van Living Labs.

Ontwikkeling van een samenwerkingsruimte

De locatie van Agrotopia biedt een unieke mogelijkheid om in contact te komen met de landbouwsector. Onderzoekers, telers, technologiebedrijven, kennisinstituten, docenten en leden uit het maatschappelijk middenveld kunnen elkaar in het living lab ontmoeten en samenwerken. Agrotopia belooft een inspirerende onderzoeksomgeving te bieden en is een praktijkvoorbeeld van groenteproductie in de stad.  

Begunstigden

“Het living lab van Agrotopia heeft ons een unieke kans gegeven om de ontwikkeling van ons technologieplatform voor gezondheidsmanagement van het microbioom in de tuinbouw een impuls te geven. De geavanceerde infrastructuur in combinatie met het deskundige personeel en de modulaire lay-out van de locatie stelt ons in staat parallelle onderzoeken uit te voeren met verschillende gewassen in een sterk gecontroleerde omgeving.”

Ruben Props, medeoprichter van Kytos, een start-up gespecialiseerd in microbioomtechnologie

“Agrotopia vormt als O&O-centrum de onmisbare schakel voor Roeselare en de regio om professionele stadstuinbouw te realiseren in een landbouwgebied. Agrotopia zet Roeselare als ‘Valley of Food’ in Europa en wereldwijd op de kaart als een uniek, innovatief ecosysteem voor land- en tuinbouw.”

Kris Declercq, burgemeester van Roeselare 

Totale investering en EU-financiering

Totale investering voor het project “Crop on Top: Agrotopia” bedraagt 10 951 589 EUR. Daarvan wordt 900 000 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma “Vlaanderen” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Behoud en bescherming van het milieu en bevordering van hulpbronnenefficiëntie”.