breadcrumb.ecName
fi Suomi

Auto2020 – Suomi kouluttaa opiskelijoita päästöttömän liikenteen maailmaan

  • 29 October 2021

Auto2020-hanke tarjoaa Suomessa opiskelijoille taitoja, joita he tarvitsevat vastatakseen nopeasti muuttuvan autoteollisuuden tarpeisiin. Koulutuskuntayhtymä OSAOon (ammattioppilaitos) perustettiin innovaatio- ja osaamiskeskittymä tarjoamaan koulutusta vähäpäästöisten ja päästöttömien ajoneuvojen huoltoon ja korjaamiseen. Samanaikaisesti hankkeella oli muitakin etuja, kuten opetuksen laadun parantuminen ja naisten kannustaminen autoalalla työskentelyyn.

Auto2020-hankkeessa perustettiin nykyaikainen koulutuskeskus, joka valmistaa OSAOn opiskelijoita työskentelyyn päästöttömän liikenteen alalla. Joka vuosi yli 100 uutta opiskelijaa ja lukuisat yritykset hyötyvät tästä oppimisympäristöstä.

Marko Hyyryläinen, autoalan koulutuspäällikkö, koulutuskuntayhtymä OSAO

OSAOn autoalan yksikköön Haukiputaalle perustettiin ympäristöystävällinen ja nykyaikainen oppimisympäristö. Sen varustukseen kuuluvat sähkö- ja hybridiajoneuvo, hitsaus- ja automaalaussimulaattorit, testilaitteisto sekä muita työkaluja ja ohjelmistoja. Opiskelijat pääsivät käyttämään niitä ensimmäisen kerran vuonna 2016.

Marraskuusta 2021 lähtien autoalalla on ollut 475 opiskelijaa ja 28 opettajaa. Vuoden 2017 jälkeen on vuosittain valmistunut noin 110 opiskelijaa, ja kaikki heistä ovat käyttäneet joitakin hankkeessa rakennetun oppimisympäristön osia. Tämän lisäksi oppimisympäristöjä käyttää vuosittain 35 ammattitutkinto- tai erikoisammattitutkinto-opiskelijaa.

Ammattiopisto sai vuonna 2017 parhaan autoalan oppilaitoksen palkinnon työstään oppimisympäristön modernisoimiseksi sekä yhteistyöstään hankkeen yritysten kanssa.

Yhteistyö paikallisten pk-yritysten kanssa

Hankekumppanit osallistuivat aluksi messuille ja kokouksiin ja tekivät vierailuja yrityksiin ymmärtääkseen paremmin työmarkkinoiden tarpeita, joihin OSAO voisi vastata, kuten hybridiajoneuvojen akkujen ja elektroniikkajärjestelmien asennusta ja huoltoa.

Hanketyöryhmä pyysi neuvoa auton koreja ja moottoreita korjaavilta pk-yrityksiltä ja ajoneuvojen maahantuojilta. Niiden palautteiden pohjalta määriteltiin hankittavien järjestelmien ja välineiden tekniset vaatimukset.

Hankittujen harjoittelusarjojen avulla opiskelijat oppivat esimerkiksi asentamaan sähköjohtoja hybridiautoihin. Lisäksi hankittiin uusimmalla teknologialla varustettu auto sekä testaus- ja kalibrointijärjestelmät. Jälkimmäistä käytetään opetus- ja huoltotarkoituksiin.

Kolmanneksi rakennettiin uusia oppimisympäristöjä ja järjestettiin henkilöstökoulutusta.

Oppimisen ja osaamisen edistäminen

Hanke on parantanut OSAOn autoalan yksikön mainetta nykyaikaisena oppimis- ja innovaatiokeskuksena, jota myös pk-yritykset käyttävät.

Hankkeen toteuttaminen ja oppimisympäristöön sijoittaminen on yleisesti parantanut opetuksen laatua. Sukupuolinäkökohtiin ja erityistarpeita omaaviin opiskelijoihin on kiinnitetty enemmän huomiota. Tyttöjä ja naisia kannustettiin – ja kannustetaan yhä – tavoittelemaan uraa ajoneuvoteollisuudessa.

Roolimallit ja opetusmenetelmien muutokset ovat saaneet aikaan sen, että viisi vuotta hankkeen toteuttamisen jälkeen 20 prosenttia autoalan opintoihin hakeutuvista on naisia.

OSAO on yksi Suomen suurimmista ammattioppilaitoksista, sillä siihen kuuluu kahdeksan yksikköä kuudessa kunnassa Pohjois-Pohjanmaan alueella. Haukiputaan yksikössä on noin 900 opiskelijaa ja 100 työntekijää. Autoalan lisäksi se tarjoaa tutkintoja ja koulutusta pintakäsittelyn, rakentamisen ja sähkö- ja automaatiotekniikan aloilla, taideteollisuus- tekstiili- ja muotialalla sekä ravintola- ja catering-alalla.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

”Auto2020 – Nykyautotekniikan oppimisympäristön rakentaminen” -hankkeen kokonaisinvestointi on 563 880 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 394 716 eurolla ”Kestävä kasvu ja työpaikat” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden varmistamiseen tehtävien koulutusinvestointien painopistealueeseen.