breadcrumb.ecName
fi Suomi

Lahden taiteen ja muotoilun elämyskeskus

  • 05 August 2020

Tajumo-hankkeessa kehitettiin Lahden uudelle taiteen ja muotoilun keskukselle moderni ja kunnianhimoinen konsepti ja toteuttamissuunnitelma. Tarkoituksena on elävöittää kaupungin kulttuurikenttää ja lisätä sen vetovoimaisuutta. Erityisesti digitaalista teknologiaa hyödyntävä uusi keskus on määrä avata syksyllä 2021. Se käsittää museotiloja, taide- ja designmyymälän, ravintolan ja pienpanimon sekä toimii samalla luovien alojen ammattilaisten kohtaamis- ja työskentelytilana.

Kokonaisvisio menestyvästä elämyskeskuksesta ja sen toteuttamissuunnitelma syntyivät Tajumo-hankkeen tuloksena. Sen puitteissa perustettiin paikallisten, kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden verkosto ja otettiin käyttöön tarvittava toimintamalli, johon kuuluu muun muassa Lahden museoiden ja Muotoiluinstituutin aktiivisen yhteistyön malli.

Projektipäällikkö Katariina Mäenpää, Muotoiluinstituutti, LAB-ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin johtama hanke kokosi yhteen lukuisia erilaisia sidosryhmiä, muun muassa Lahden museot ja Lahden keskustan kehittämisyhdistyksen Lahti City ry:n, joka edustaa kaupungin keskustassa toimivia yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Erilaisia työpajoja, haastatteluja ja tutkimuksia sekä Suomeen ja ulkomaille suuntautuneita benchmarking-vierailuja yhdistämällä kehitettiin liiketoiminta- ja yhteistyömalli sekä tuotettiin ja pilotoitiin useita palvelukonsepteja. Hankkeella luotiin kaksi uutta työpaikkaa, ja keskuksen avautuessa on arvioitu syntyvän vielä 10–20 työpaikkaa.

Tarpeiden arviointi ja sidosryhmien osallistaminen

Lahteen oli aiemmin keskittynyt paljon muotoilualan osaamista, mutta 1990-luvun alun laman seurauksena esimerkiksi huonekalu-, tekstiili- ja vaatetusalan valmistusteollisuus väheni tuntuvasti. Viime vuosina työttömyysaste on ollut korkea, ja kaupunki on tehostanut toimiaan houkutellakseen uusia asukkaita, matkailijoita ja yrityksiä. Lisäksi Lahden taidemuseon 70 vuoden vuokrasopimus umpeutui vuoden 2018 lopussa.

Uudella strategialla pyrittiin sekä vahvistamaan alueen taloutta että säilyttämään kaupungin kulttuuriperintöä ja vakiinnuttamaan uudestaan sen asema muotoilun osaamiskeskittymänä.

Yhdessä Lahden museoiden ja muiden osallistujien kanssa Tajumo-hanke järjesti työpajoja, joissa hahmoteltiin Mallasjuoman entiseen panimorakennukseen Malskiin sijoittuvan uuden taide- ja muotoilukeskuksen liiketoimintasuunnitelmaa. Hankkeessa edistettiin alusta lähtien osallistavaa lähestymistapaa järjestämällä kaikki työpajat, seminaarit ja tapahtumat avoimina yleisötilaisuuksina.

Hankkeeseen osallistui lukuisia sidosryhmiä, muun muassa taiteilijoita, muotoilijoita, galleristeja ja muita museoalan toimijoita, luovia yrityksiä, alueellisia yliopistoja, ateriapalveluyrityksiä ja tapahtumapalveluiden tuottajia. Niiden tarpeiden ja näkemysten ymmärtämiseksi järjestettiin 40 syvähaastattelua sekä kymmeniä keskusteluja ja kokouksia. Lisäksi tehtiin digitaalisten konseptien vertailututkimuksia yli 20 suomalaisessa ja ulkomaisessa museossa.

Menestyksen suuntaviivat

Työpajojen, selvitysten, tutkimusten, haastattelujen ja muiden keskustelujen tulosten perusteella esiteltiin vaihtoehtoja keskuksen sisustus- ja kalustesuunnitelmiksi. Lisäksi testattiin ja pilotoitiin useita digitaalisia ratkaisuja, joihin kuului kaksi laajennettua todellisuutta hyödyntävää tapahtumaa, virtuaalinen huonekalunäyttely ja kymmenen digitaalista konseptia näyttelyitä, museokauppaa ja matkailijapalveluita varten.

Keskuksessa toteutettavien palvelujen yksityiskohtaisten kuvausten avulla laadittiin Lahden kaupungin ja seutukunnan tarpeita palvelevan modernin, aktiivisen ja taloudellisesti kannattavan taide- ja muotoilukeskuksen perustamissuunnitelma.

Kokonaisinvestointi ja EU-rahoitus

”Tajumo”-hankkeen kokonaisinvestointi on 598 438 euroa. EU:n Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu hankkeeseen 418 910 eurolla ”Kestävä kasvu ja työpaikat 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelma” -toimenpideohjelman kautta ohjelmakaudella 2014–2020. Investointi kuuluu tutkimusta ja innovointia koskevaan painopistealueeseen.