breadcrumb.ecName
sv Svenska

AI:MEE - Att skapa långsiktig utveckling med artificiell intelligens

  • 29 May 2019

Det EU-finansierade projektet AI.MEE bidrar till att skapa långsiktig tillväxt i Örebroregionen genom att utveckla konkreta tekniska lösningar och plattformar inom artificiell intelligens (AI) och autonoma system, som kommer att göras tillgängliga för olika företag.

AI.MEE ger regionala företag möjlighet att ta del av toppmodern kompetens inom AI och autonoma system. Det är en plattform som gör det möjligt för oss att utnyttja forskningen samtidigt som vi visar den potential AI har att påverka industrin. Denna process är cirkulär. Nya forskningsidéer uppstår när produkterna används och i samspelet mellan de olika aktörerna som deltar i projektet.

Amy Loutfi, professor, chef för Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, Institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro universitet

Ny teknik som AI och autonoma system ger företagen möjlighet att lösa gamla problem på nya, innovativa sätt. Men eftersom den här tekniken är extremt dyr är det många företag som inte har råd med den och som därför riskerar att slås ut från marknaden. 

För att svenska företag även i fortsättningen ska vara konkurrenskraftiga i dagens smarta industri, gör man i Sverige betydande investeringar i robotik, AI och människa–maskin-interaktion. I Örebroregionen ger AI.MEE lokala företag möjlighet att testa nya tekniska lösningar.

En möjlighet att utvärdera och testa

Vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem finns Örebro universitets s.k. testbädd, där företagen får en chans att utvärdera och testa innovativa lösningar utan kostsamma investeringar i utrustning och kunskap. Det högteknologiska robotlabbet Robotlab fungerar som en demonstrationsplattform och är en öppen miljö där forskare kan testa och validera robotar och AI. Labbet är utrustat med ett säkerhetsnät för att man ska kunna arbeta med drönare, och i taket sitter integrerade sensorer.

Förutom att tillhandahålla en komplett infrastruktur för testning och utveckling, erbjuder projektet också teknisk expertis inom AI och autonoma system, projekt- och innovationsrådgivning, nätverksmöjligheter, kompetens- och kunskapsspridning samt besök och seminarier.

Pilotstudier pågår redan

Genom att skapa en öppen miljö där företag och forskare kan testa och utveckla ny teknik, underlättar projektet kunskapsdelning och kompetensutveckling inom AI, robotteknik och autonoma system. Det är ett pågående arbete, men projektet har redan hjälpt dussintals företag att genomföra pilotstudier inom AI och autonoma system. 

Ett av dessa företag är MH Engineering, som använde testbädden för att skapa AutoHIC – ett system för fjärrkontroll av robotar med hjälp av en virtuell styrenhet. Syftet med systemet är att förbättra arbetsmiljön hos operatörer som utför termisk sprutning. Med AutoHIC behöver de inte längre vara fysiskt inuti kraft- och värmepannan eller använda tung – och ofta farlig – utrustning.  

Samarbeten med andra företag, bland annat Saab och Epiroc, pågår.

Totala investeringar och EU-medel

De totala investeringarna i projektet ”Autonomous Intelligent Machines Exploration & Enterprise (AI.MEE)” uppgår till 2 706 893 euro med 1 332 671 euro i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) genom det operativa programmet ”Östra Mellansverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen tillhör prioriteringsområdet ”Jobb, tillväxt och investeringar”.