Projektet Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige hjälper offentliga aktörer att minska sina koldioxidutsläpp med 20 % mellan 2016 och 2020 genom att byta till transporter som inte drivs av fossila bränslen. Det kommer att hjälpa regionen att nå sitt mål med en fossilfri fordonspark till 2030.
En övergång till fossilfria transporter i östra Mellansverige
- 20 November 2019
Hållbara transporter är viktiga för att Sverige ska kunna ha en fordonspark som är oberoende av fossila bränslen till 2030. Projektet Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige har hjälpt den svenska transportsektorn att bli koldioxidsnål och ger återkoppling om de faktorer som påverkar val av transportmedel och bränsle. I projektet understryker man att politisk vilja, strategisk planering och politik för att främja hållbara transporter är nyckelfaktorer som påverkar användningen av förnybara bränslen och därmed hållbara transporter i Sverige.
Arton länsstyrelser och kommuner från Västmanlands, Södermanlands och Uppsala län deltar i projektet, med stöd från flera regionala och nationella aktörer.
Deltagande organisationer får stöd för att byta till upphandling av fossilfria fordon och bränsle, optimera sin transportanvändning och ändra sina anställdas transportrelaterade beteende med hjälp av verksamhet som personlig rådgivning, kompetensutveckling och nätverksmöten.
Ledarskap från den offentliga sektorn
Bensin och diesel är fortfarande de bränslen som används mest i Sverige, och transporter är därmed ett av de områden där landet står inför störst utmaningar när det gäller att nå nationella och internationella klimatmål. För att uppnå en miljövänlig fordonspark till 2030 måste offentliga myndigheter ta ledningen när det gäller att själva övergå till hållbara transporter och hjälpa till att snabba på övergången inom den privata sektorn.
Innan det här projektet sjösattes i östra Mellansverige hade de tre länsstyrelserna redan genomfört ett omfattande arbete för att uppmuntra kommunerna att effektivisera sin transportanvändning och ta fram planer för fossilbränslefria transporter. Under det aktuella projektet har de deltagande institutionerna tagit fram strategier för att genomföra övergången, däribland genom att främja kollektivtrafik, cykling och gång, uppmana anställda att avstå från bilanvändning och att använda digitala verktyg för möten.
Det stöd som erbjuds genom projektet för att främja fossilfria bränslen är bl.a. kurser om ämnen som fordon och bränslen att prioritera, hur man tankar på rätt sätt och fördelarna med att göra det, samt krav för offentliga upphandlingar. Det finns också en vägledning för offentliga upphandlingar, en film om hållbara transporter och hjälp med att få tillgång till finansiering för att köpa in elfordon och laddningsstationer för dem.
Åtgärderna för energieffektiva transporter omfattar att upprätta centraliserade fordonshanteringssystem, digitala körjournaler och samåkning, samordnad distribution av varor och optimering av rutter. Informationsmaterial har publicerats och workshoppar har anordnats om de här ämnena.
Arbetet med att uppmuntra anställda att resa mer hållbart omfattar vägledning i att ta rätt beslut och incitament för att göra det samt att formulera organisationers riktlinjer för resande. Goda exempel på multimodala resealternativ lyfts fram och institutionerna får chansen att prova på elcykelparker.
Ekonomisk konkurrenskraft
Att investera i fossilfria transporter gör sektorn förenlig med den cirkulära ekonomin och principer för hållbar utveckling, och det främjar tillväxten inom industrin för rena transporter i östra Mellansverige, vilket därmed ökar den regionala ekonomiska konkurrenskraften. Projektresultaten kommer att spridas av BioDriv Öst, en regional samarbetsplattform och kunskapsresurs som skapats av industrin och den offentliga sektorn för att stödja övergången till fossilfria transporter.
Totala investeringar och EU-medel
De totala investeringarna i projektet ”Fossilfria och effektiva transporter i östra Mellansverige” är 903 121 euro (9 697 640 kr), med 459 000 euro (4 848 820 kr) i bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom det operativa programmet ”Östra Mellansverige” för programperioden 2014–2020. Investeringen ligger under prioriteringen ”Koldioxidsnål ekonomi”.