breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een toekomstige creatieve hotspot

  • 23 July 2010

De voormalige mijnsite van Winterslag werd omgevormd van een brownfield tot een plaats waar creatieve economische activiteiten kunnen gedijen. Zo is de stad Genk op weg om een kennisgebaseerde economie te worden. Het is de bedoeling dat C-Mine, zoals het project en de site bekend staan, een internationaal vermaard centrum wordt van kunst, recreatie, toerisme en ondernemerschap, vooral in de creatieve economie/gamingsector.

Reeds ongeveer 500.000 mensen bezoeken jaarlijks C-Mine voor de cinema, restaurants, cultureel centrum en toeristische attracties.

Wim Dries, burgemeester van Genk

C-Mine zou moeten af zijn in 2011, maar biedt nu al plaats aan de Media en Design Academie, waar momenteel 500 studenten ingeschreven zijn voor bachelor- en masteropleidingen, een Europscoop-cinemacomplex met 10 zalen en vier creatieve KMO’s in het Design Innovation Laboratory. In september 2010 wordt er een nieuw cultureel centrum geopend met twee grote podiumzalen, een expositiehal en vergaderzalen. In 2011 gaan nog verscheidene toeristische attracties open, zoals een ondergronds "belevingscentrum" in de luchtkoker van de voormalige mijn en een Centrum voor creatieve bedrijfsinnovatie en ondernemerschap.

Van industrie naar innovatie

Via C-Mine wil de industriestad Genk zichzelf heruitvinden als ondernemersstad. De stad met 64.000 inwoners in de buurt van Hasselt staat waarschijnlijk het beste bekend voor de grote fabriek van Ford Motor Co. en de koolmijnen. Daartoe behoorden ook Winterslag en Waterschei, maar deze waren allemaal gesloten tegen het einde van de jaren 1980. Met de steun van de regering van het Vlaamse Gewest, ziet de gemeentelijke overheid een toekomst in de creatieve sector, zoals educatieve video- en computergames.

Twee derde van het hoofdgebouw van C-Mine is bestemd voor projecten en diensten in creatieve economie, met de bedoeling om een samenwerking tussen particulieren en organisaties te stimuleren. In een afgescheiden vleugel zal de overige ruimte plaats bieden aan een Starterscentrum voor Design Innovation om beginnende bedrijven te laten begeleiden door een manager met technische en commerciële vaardigheden.

Een netwerk van verenigingen

Studies tonen aan dat de creatieve economie en gaming wereldwijd sterke groeisectoren zijn, wat enorme mogelijkheden voor de Vlaamse economie creëert. Sinds de aankoop van het brownfieldterrein in 2001 trachten de stad Genk en de Vlaamse overheid deze mogelijkheden ten volle te benutten met C-Mine.

Het project wordt ondersteund door verenigingen met diverse partners, waaronder de Media en Design Academie en verschillende andere universiteiten en onderzoeksinstellingen, Flanders InShape - Vlaamse competentiepool voor productontwikkeling en industrieel design, en Design Platform Limburg, een lokale groep die de samenwerking tussen onderwerpers, ondernemers en onderzoeksinstellingen stimuleert. Er worden ook inspanningen gedaan om vennootschappen op te richten met andere initiatieven in Vlaanderen.

Er wordt verwacht dat het project een langdurige invloed zal hebben op de werkgelegenheid, de innovatie en het toerisme in de stad en de regio.