breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Een BRIDGE naar hooggeschoold werk voor jongeren in Rotterdam Zuid

  • 11 May 2018

De werkloosheid is hoog onder jongeren aan de zuidkant van Rotterdam. Terwijl werkgevers in de stad juist meer mensen nodig hebben met waardevolle technische vaardigheden. Het BRIDGE-programma stimuleert schoolkinderen om te kiezen voor een beroepsopleiding in kansrijke sectoren, waarmee ze betere toegang krijgen tot hoogwaardige banen en het voor bedrijven makkelijker wordt om gekwalificeerde werknemers te vinden.

De steun van de EU is een geweldige erkenning voor de innovatieve loopbaanbegeleiding voor leerlingen die mentoren, decanen, leerkrachten en werkgevers binnen BRIDGE hebben ontwikkeld. Hierdoor kunnen we een verschil maken in het leven van jongeren in Rotterdam Zuid; we bieden ze een toekomst met een goede opleiding en goede start op de arbeidsmarkt. BRIDGE is een ambitieus project, maar we zijn ervan overtuigd dat onze doelen haalbaar zijn.

Frank Schutte, Project Manager

De ondersteuning is er vooral op gericht jongeren voor te bereiden op een loopbaan in de groene digitale economie van Rotterdam, zoals in slimme havendiensten, techniek of de zorg. De activiteiten beginnen bij kinderen van 9, om hen al op jonge leeftijd bewust te maken van de kansrijke sectoren, en lopen door tot het einde van het beroepsonderwijs. 

Het programma zorgt voor verbetering van het onderwijs, de mogelijkheden voor kinderen en de sociale status van dit economisch belangrijke loopbaanpad. Een belangrijk onderdeel van het programma is de carrière startgarantie. Hiermee garanderen werkgevers dat leerlingen aan de slag kunnen als zij kiezen voor een beroepsopleiding in hun sector. In 18 maanden tijd hebben bedrijven al 500 garanties beschikbaar gesteld. 

Aspiraties verhogen

In Rotterdam Zuid, een wijk met veel armoede en migranten, ligt de werkloosheid momenteel op 21%. Jongeren kiezen hier vaak voor een financiële of administratieve opleiding. Banen in deze sectoren hebben veel aanzien, maar liggen niet voor het oprapen. Ook zijn er veel voortijdige schoolverlaters die in de informele sector terechtkomen.

BRIDGE helpt kinderen om hun school af te maken en een opleiding te kiezen waarmee ze hun kansen op een stabiele, hoogwaardige baan verhogen. Scholen bevorderen beroepsonderwijs voor sectoren met een hoge groei via diverse activiteiten, zoals groepsbezoeken aan potentiële werkgevers, loopbaanbegeleiding en mentoring door studenten van technische hogescholen. 

Oudere leerlingen worden gestimuleerd om een opleiding op een hoger niveau beroepsonderwijs (MBO) af te ronden in plaats van het basis beroepsniveau (VMBO). Dit hogere niveau sluit beter aan bij de eisen van werkgevers op de lange termijn en opent deuren naar aanvullende opleidingsmogelijkheden.

Betere toekomst

Zeven maanden na de start van de loopbaanondersteuning in BRIDGE namen alle scholen in Rotterdam Zuid deel; elk jaar beginnen 1 800 kinderen van 9 aan het programma. Meer dan 60 leerkrachten worden getraind in loopbaanbegeleiding, 1 300 oudere leerlingen krijgen mentoring en 300 jongeren zijn begonnen aan een opleiding met een carrière startgarantie.

Er is ook veel steun vanuit het bedrijfsleven. Zes werkgeversorganisaties maken deel uit van BRIDGE; samen vertegenwoordigen zij meer dan 100 bedrijven, waaronder een aantal grote werkgevers. Voorwaarden voor overheidsopdrachten en social impact bonds stimuleren meer bedrijven om financieel of via carrière startgaranties bij te dragen aan BRIDGE.

Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van BRIDGE worden gehaald, heeft het programma een reeks impactindicatoren ontwikkeld. Een van de doelstellingen is dat in 2020 50% van de leerlingen in het beroepsonderwijs een technische of zorgopleiding volgt; daarnaast wordt gestreefd naar 20% minder werkloosheid onder net afgestudeerden en 10% minder voortijdige schoolverlaters in het beroepsonderwijs.

Een tweede fase van het programma loopt van 2020 tot 2025, en er zijn plannen voor aanvullende activiteiten tot 2032. Activiteiten na 2019 worden gefinancierd met maximaal 3 000 000 EUR aan publiek-private middelen.

Meer informatie: https://jeugdjournaal.nl/artikel/2210388-kinderen-op-basisschool-krijgen-nu-al-les-over-beroep-kiezen.html

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „BRIDGE - Building the Right Investments for Delivering a Growing Economy” bedraagt 6 247 030 EUR. Daarvan wordt 4 997 624 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het “Urban Innovative Actions” initiatief voor 2014-2020.