breadcrumb.ecName
el Ελληνικά

"i3" - Στήριξη νέων επιχειρηματιών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου

  • 13 March 2019

Εκκολαπτόμενοι νέοι επιχειρηματίες από πέντε χώρες της Βαλκανίων και της Μεσογείου συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και μάθησης από κορυφαίους επιχειρηματίες, σε ένα έργο προώθησης της καινοτομίας και στήριξης της ανάπτυξης νέων εταιριών. Συνολικά 250 τελειόφοιτοι φοιτητές και άλλοι νέοι άνθρωποι επωφελούνται από το έργο «i3 - Εκπαίδευση για ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες για την επιχειρηματικότητα».

Το έργο, μέσω του μοντέλου i3, παρουσιάζει μια καινοτόμο προσέγγιση κατάρτισης βασισμένη σε παιχνίδι ρόλων, πρακτική σε όλα τα επίπεδα και λειτουργίες, παρακολούθηση επιτυχημένων επιχειρηματιών, οικοδόμηση κοινής επιχειρηματικής κουλτούρας, σκέψη και κίνητρο. Ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σε στρατηγικούς και σημαντικούς τομείς.

Christina Zlatanova, συντονίστρια έργου

Το έργο αντιμετωπίζει το χάσμα δεξιοτήτων και την υψηλή ανεργία σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Το έργο έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας i3 το οποίο περιλαμβάνει μια στρατηγική για την εφαρμογή και ένα βασικό πρόγραμμα σπουδών για μάθηση. Επιχειρήσεις και ιδρύματα κατάρτισης και εκπαίδευσης από αυτές τις πέντε χώρες συνεργάζονται για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων i3.

Προγράμματα κατάρτισης

Σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, πραγματοποιείται πιλοτική δοκιμή πέντε προγραμμάτων κατάρτισης. Η κατάρτιση ξεκινά με ένα γενικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα, προτού προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες εργασίες στους ακόλουθους τομείς: περιβάλλον, ενέργεια, ΤΠΕ, υψηλές τεχνολογίες και τρόπος ζωής. Σε κάθε πιλοτική δοκιμή συμμετέχουν 50 φοιτητές, οι οποίοι, ως μέρος της κατάρτισής τους, επισκέπτονται επιχειρήσεις και παρακολουθούν έμπειρους επιχειρηματίες. 

Το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από όλες τις χώρες εταίροι και ξεκίνησαν καλύπτοντας γενικά θέματα, όπως η επιχειρηματικότητα προς όφελος της κοινωνίας, η τέχνης της επικοινωνίας και τα πρακτικά μαθηματικά. Συνέχισαν με το εξειδικευμένο πρόγραμμα για τον τρόπο ζωής, όπου έμαθαν για την υγεία, το περιβάλλον εργασίας, τα ταξίδια και τον τουρισμό, την ψυχαγωγία, την τροφοδοσία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Δημιουργώντας ένα εμπορικό σήμα

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μετατραπεί το πρόγραμμα i3 σε ένα αναγνωρίσιμο εμπορικό σήμα, το οποίο μπορεί να προωθήσει δημιουργικές, στοχευμένες και καινοτόμες ευκαιρίες μάθησης για νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το έργο έχει διακρατική εστίαση, καθώς αντιμετωπίζει τις στρατηγικές προκλήσεις που είναι κοινές σε ολόκληρη την περιοχή, όπως η ανεργία των νέων και η ανάγκη τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα i3 και τα εκπαιδευτικά υλικά έχουν δημοσιευθεί σε ένα φυλλάδιο και διατίθενται για λήψη από τον ιστότοπο του έργου: https://www.i-3.eu/. Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε έκθεση και διάσκεψη για το i3. Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να προωθήσει ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες στους συγκεκριμένους τομείς κατάρτισης, καθώς και να ενθαρρύνει περισσότερες οργανώσεις να συμμετάσχουν.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «i3 - Εκπαίδευση για ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες για την επιχειρηματικότητα» είναι 904 835,50 EUR, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 769 110,18 EUR μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Interreg V-B Βαλκάνια-Μεσόγειος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Εκπαίδευση και κατάρτιση».