Museum „Ons´ Lieve Heer op Solder” ingrijpend gemoderniseerd

Een van Amsterdams musea wordt tweemaal zo groot door verbinding met een gebouw aan de overkant van de straat. Door deze uitbreiding blijft niet alleen dit bijzondere monument behouden, maar wordt ook bijgedragen aan de verbetering van de buurt.

Extra tools

 
The hidden church in the attic ©The hidden church in the attic.© The hidden church in the attic ©The hidden church in the attic.©

" Met deze verbouwing brengen we alle noodzakelijke functies in evenwicht en verzekert het Museum Ons' Lieve Heer op Solder zich van een gezonde en solide toekomst. Allereerst is er voor de museumgasten meer te zien en zijn er meer faciliteiten. Bovendien wordt het museum als monument optimaal behouden. "

Mw. Judikje Kiers, directeur

„Ons´ Lieve Heer op Solder” is een van de oudste en meest bijzondere musea in Amsterdam. Achter de gevel van het grachtenhuis gaat een grotendeels oorspronkelijk zeventiende-eeuws woonhuis schuil met op zolder een schuilkerk. De kerk is ontstaan tijdens de Reformatie toen katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.

Voor toekomstige generaties

Met EU-financiering wordt het museum, dat momenteel jaarlijks zo´n 90.000 bezoekers trekt, tweemaal zo groot. Het huidige gebouw wordt via een ondergrondse passage verbonden met een pand aan de overkant van de straat. Door deze vernieuwing en uitbreiding kan dit monument, met inbegrip van de schuilkerk op zolder die uit 1662 dateert, worden behouden voor toekomstige generaties.

Door de uitbreiding naar de andere kant van de Heintje Hoekssteeg komt er meer ruimte voor bezoekers en voor educatieve doeleinden. Er komen ook extra publieksvoorzieningen zoals een café en een museumwinkel.

Opening in de zomer van 2015

Voor de gemeente Amsterdam is het museum een belangrijk onderdeel van de economische verbetering van de buurt. Tijdens de verbouwing blijft het museum open voor publiek. De opening vindt plaats in de zomer van 2015.

Het museum is een van de sleutelprojecten in het stedelijke „Plan 1012”, een van de motors voor hervorming van het omliggende gebied, de Wallen ofwel de Rosse buurt. Hiermee hoopt men nieuwe investeerders en bezoekers naar het gebied te trekken, waardoor de totale baten zullen toenemen.

De uitbreiding is een ontwerp van architect Felix Claus en heeft vijf vaste banen opgeleverd.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Ons´ Lieve Heer op Solder” bedroeg 9 777 125 EUR. Daarvan werd een bedrag van 3 368 643 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationeel programma „West-Nederland” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

04/12/2014