Europese Commissie
nl Nederlands nl

Eenvoudigere integratie voor vluchtelingen en migranten in de grensregio België, Duitsland en Nederland

  • 10 May 2021

Het doel van het TREE-project was om de integratieprocedures voor vluchtelingen en migranten te verbeteren en werd toegepast in de Euregio Maas-Rijn, die zich uitstrekt over het grensgebied van België, Duitsland en Nederland. Ongeveer 60 mensen, waaronder maatschappelijk werkers, leraren, tolken en administratief en medisch personeel, hebben training ontvangen op drie gebieden: de ontwikkeling van interculturele communicatievaardigheden, ondersteuning voor vluchtelingen bij het integratieproces en het opbouwen van persoonlijke veerkracht.

Het doel van het TREE-project is om de integratie van vluchtelingen in de Euregio Maas-Rijn te ondersteunen. De partners hebben een op behoeften gebaseerd trainingsprogramma voor mensen die werken met vluchtelingen en migranten en een kwalificatieprogramma voor maatschappelijk tolken ontworpen.

Isabelle Weisser, communicatieadviseur, Interreg Euregio Maas-Rijn

De training omvatte persoonlijke sessies, het gebruiken van nieuw verworven vaardigheden in de professionele praktijk en het uitwisselen van ervaringen. Deelnemers hebben ongeveer 600 migranten en vluchtelingen geholpen door middel van begeleidingsgesprekken, het verlenen van tolkdiensten en begeleiding bij het integratieproces.

Daarnaast werden ongeveer 80 migranten en vluchtelingen getraind als tolken in de landkreis Vulkaneifel, een plattelandsgebied in Duitsland waar een tekort is aan tolkdiensten, en in een stedelijk gebied in de provincie Namur, België, waar de training de bestaande diensten heeft versterkt.

Tolkstagiairs werden gedurende het programma, dat bestond uit theoretische en praktische elementen, begeleid door gekwalificeerde tolken. Door de nieuw gekwalificeerde tolken in contact te brengen met organisaties die actief zijn bij integratie, heeft TREE ervoor gezorgd dat ze na afloop van het project werk konden vinden.

TREE heeft zeven dialoogevenementen gehouden in drie landen. De evenementen brachten ongeveer 200 migranten, vluchtelingen en lokale mensen samen om vooroordelen te verminderen en wederzijds begrip te vormen.

Uiteenlopende reacties op migratie

Hoewel de meeste Europese landen al een hoog gehalte aan culturele diversiteit hebben, zorgt het grote aantal vluchtelingen sinds 2015 voor uiteenlopende reacties. Aan de ene kant werden er initiatieven opgezet om de nieuwkomers te verwelkomen en aan de andere kant werden vluchtelingen gezien als een bedreiging voor de maatschappij.

Het is daarom van cruciaal belang om omstandigheden voor een succesvolle integratie van migranten – met name voor asielzoekers – in de Europese maatschappij te creëren. Veel mensen die betrokken zijn bij de integratie, zijn echter niet getraind om te werken met vluchtelingen, terwijl anderen training nodig hebben op het gebied van interculturele vaardigheden en veerkracht.

Kennis in de praktijk brengen

TREE begon met het analyseren en vergelijken van integratieprocedures en -vereisten in de deelnemende regio’s om de trainingsbehoeften te identificeren. Op basis van de resultaten hebben partners uit alle drie de landen een programma ontworpen dat bestaat uit drie modules voor mensen die werken in een verschillende sectoren.

Deelnemers kunnen zoveel van de modules volgen als ze willen. Ongeveer de helft van het programma is gewijd aan het gebruiken van kennis in de professionele praktijk, waarbij er doorlopend feedback wordt gegeven. Stagiairs leren complexe situaties uit de praktijk te analyseren en bouwen een portfolio op om de ontwikkeling van hun vaardigheden te beoordelen.

De samenwerking en het bundelen van krachten tussen de partners heeft geleid tot het ontstaan van een duurzaam grensoverschrijdend integratienetwerk, evenals aanvullende lokale en regionale netwerken.

Het ontwikkelen van een kwalificatie voor tolken heeft, naast het zorgen voor meer mogelijkheden voor vluchtelingen en migranten, professionele standaarden voor tolken in maatschappelijke situaties in Duitsland gevestigd, waar deze eerst niet aanwezig waren, en heeft de bestaande standaarden in de regio Wallonië versterkt.  

Begunstigden

“Ik kom uit Afghanistan en woon nu 5 jaar in Duitsland. Met steun van het project kon ik succesvol een Duitse taalcursus afronden en mijn rijbewijs halen. Dankzij het TREE-project heb ik een goede baan gevonden.”

M. Karini

“Ik ben Mauritaans en woon nu sinds 7 of 8 jaar in Duitsland. Ik heb veel van mijn vrienden vergezeld bij bezoeken aan het ziekenhuis, advocaten of maatschappelijk werkers om te tolken van het Arabisch in het Frans, en toen dacht ik: kan hier niet gewoon mijn werk van maken? Dankzij een vriend ontdekte ik Le Monde des Possibles, waar ik de TREE-training kon volgen die ervoor heeft gezorgd dat ik dit werk dat ik liefheb kan uitoefenen.”

Fatimetou Dicko

Totale investering en EU-financiering 

De totale investering van het project “TREE – Training voor de integratie van vluchtelingen in de Euregio” bedraagt 2 108 079 EUR. Daarvan wordt 1 054 040 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het samenwerkingsprogramma “Interreg V-A – België-Duitsland-Nederland (Euregio Meuse-Rhin/Euregio Maas-Rijn/Euregio Maas-Rhein)” voor de programmeringsperiode 2014-2020.