Europese Commissie
nl Nederlands nl

Prototype Nederlandse zonne-auto levert prestaties met grote actieradius

  • 26 August 2020

Oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven in Noord-Brabant hebben met succes een prototype van een op zonne-energie aangedreven auto ontwikkeld die wereldwijd interesse trekt. De vierwielaangedreven gezinsauto, die bekend staat als Lightyear One, heeft een bereik van meer dan 700 km op een volledig opgeladen accu. Het bedrijf achter het project heeft al vaste orders ontvangen en heeft productiefaciliteiten geopend in de stad Helmond, waar ongeveer 150 mensen werkzaam zijn.

Het operationeel programma EFRO Zuid-Nederland heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het sneeuwbaleffect dat ons heeft gebracht waar we ons nu bevinden.

Qurein Biewenga, projectleider en CFO

Lightyear werd in 2016 opgericht door voormalige studenten van Solar Team Eindhoven, en het prototype werd in juni 2019 onthuld. In de praktijk levert de auto prestaties die een enorme hoeveelheid energie kunnen besparen. Het team dat deze innovatieve auto heeft ontwikkeld, won de Bridgestone World Solar Challenge in 2013, 2015 en 2017.

Lightyear One kan 20 000 km per jaar rijden op zelfopgewekte, gratis zonne-energie. Voor een extra bereik kan de auto eenvoudig worden opgeladen via het elektriciteitsnet met behulp van snelle of conventionele oplaadpunten. Uitgaande van 30 000 gereden kilometers per jaar is de auto vier keer duurzamer dan een gewone elektrische auto.

Lagere energiebehoefte

Een belangrijke innovatie is de ultra-efficiënte accu van de auto, die als relatief kleine eenheid een bereik van 725 km biedt. Omdat de accu rechtstreeks door de zon kan worden opgeladen, is de energiebehoefte van de accu veel lager dan die van conventionele accu's. Hierdoor zijn de oplaadopties eenvoudiger te gebruiken, omdat de accu veel meer bereik biedt voor dezelfde hoeveelheid opgeladen energie. Gebruikers kunnen de auto op die manier veel sneller opladen via elk stopcontact, tot 350 km per nacht met gewone 230V-stopcontacten.

De Lightyear One is vervaardigd uit hightech, lichtgewicht materialen die voldoen aan strenge veiligheidseisen voor passagiers. De auto is voorzien van vier onafhankelijk aangedreven wielen, wat betekent dat er geen energie verloren gaat als het vermogen van de motor naar de weg wordt overgebracht. Het dak en de motorkap zijn gemaakt van geïntegreerde zonnecellen met een totaal oppervlak van 5 m2, beschermd door sterk veiligheidsglas.

Groeiende orderportefeuille

Het bedrijf achter het prototype heeft al orders ontvangen voor 100 productiewagens op basis van het Lightyear One-ontwerp. Het doel is om binnen vijf jaar tussen 2 000 en 3 000 auto's te verkopen.

Het initiële succes van het project heeft tot meer financiële steun geleid – meer dan 20 miljoen euro aan investeringen en subsidies. Naast een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling heeft Lightyear financiering ontvangen van het EU-programma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie.

Totale investeringen en EU-financiering

Totale investering voor het project “Lightyear: Innovatieve zelfvoorzienende auto op zonne-energie” bedraagt 1 502 528 euro, waarbij het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling 250 000 euro bijdraagt via het operationele programma “Zuid-Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Onderzoek en innovatie”.