breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Nederlands project werpt licht op slim en duurzaam energiegebruik

  • 29 July 2020

Een project in het zuiden van Nederland helpt lokale gemeenten energie te besparen door de introductie van slimme verlichtingsoplossingen. Via 12 pilots levert Ikares verlichtingsapparatuur en sensoren op maat, die alleen op de momenten dat het nodig is precies de juiste hoeveelheid licht geven. Met de technologie van dit project kan openbare verlichting, zoals voor parkeerplaatsen, straten, tunnels en andere openbare ruimten op afstand worden aangepast. De oplossingen van Ikares zullen naar verwachting een energiebesparing van minstens 60 % opleveren.

De verwachting is dat een groot deel van de deelnemende gemeenten de lichtoplossingen verder wil toepassen na afloop van de pilot.

Dirk Brands, projectleider Ikares

In totaal doen er 22 gemeenten in de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant mee aan pilots waarin de technologie in de stedelijke omgeving wordt getest en gedemonstreerd. Het belangrijkste doel is een lager energieverbruik en kostenbesparingen voor de betrokkenen, maar de nadruk ligt altijd op veilige openbare verlichting. De betrokken gemeenten krijgen de innovatieve verlichtingsoplossingen kosteloos aangeboden.

De lichtarmaturen van Ikares zijn voorzien van detectoren die het licht dimmen afhankelijk van de aanwezigheid van mensen. De armaturen zijn verbonden met een systeem voor energiemonitoring om het verbruik nauwgezet te meten. Gebruikers kunnen kiezen voor extra functionaliteiten die extra besparingen of meer veiligheid opleveren.

Positieve resultaten

De pilots leveren al positieve resultaten op. Zo is een parkeergarage in Tilburg voorzien van ledverlichting en bewegingsensoren. De lichten worden tot 20 % van hun volledige lichtsterkte gedimd als er gedurende drie minuten geen beweging wordt gedetecteerd. Zodra de sensor beweging detecteert, ongeacht of dit een auto of een persoon is, neemt de lichtsterkte toe tot volle helderheid. De lichten communiceren met elkaar. Als de sensor beweging detecteert, springen ze allemaal tegelijk aan. De pilot is veelbelovend en bespaart 78 % energie in vergelijking tot het traditionele verlichtingssysteem van de garage.

Een andere pilot zorgt voor verlichting van een sluis. De lichtsterkte wordt afgestemd op de hoogte van het water, om zo de zichtbaarheid van de vaarroute voor vrachtvaartschepen te vergroten. Ikares’ lichtinfrastructuur is ook aangebracht in fietstunnels. De lichten worden ingeschakeld op het moment dat er mensen doorheen fietsen.

In Bergen op Zoom zijn er op een populair plein geluidssensoren aan verlichtingsarmaturen gekoppeld. Als er teveel herrie wordt gemaakt, verandert de kleur van het licht als beleefde hint dat het geluidsvolume omlaag moet.

Opzet van een living lab

Het projectteam heeft een ‘living lab’ ingericht om technologieën in verschillende settings te testen. Het laboratorium bestaat uit simulaties van een kleine gevangenis, een ziekenhuis, een woonstraat, een klaslokaal, fietspaden en tunnels. Het lab is bedoeld om verlichtingseisen te simuleren en de mogelijke energiebesparingen te kunnen demonstreren aan bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwcoöperaties. Het living lab wordt ook gebruikt om installateurs te trainen op het gebied van slimme verlichting.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project “Ikares, slimme verlichting is snelle winst voor energietransitie” bedraagt 3 987 610 EUR. Daarvan wordt 1 132 903 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationele programma “Zuid-Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “Koolstofarme economie”.