breadcrumb.ecName

Inwoners van armere wijken in Europese steden krijgen inspraak in lokale ontwikkeling

  • 20 September 2020

Het Com.Unity.Lab-project wil de uitvoering van plannen voor duurzame stedelijke ontwikkeling in minder welvarende wijken verbeteren. Dit gebeurt via een bottom-upbenadering met medebestuur in de deelnemende steden, zodat gemeenten bij de toekenning van publieke middelen beter begrijpen wat de lokale behoeften en mogelijkheden zijn.

Het Big/Zip-instrument heeft laten zien hoe krachtig en effectief de betrokkenheid van burgers is bij het aanpakken van stedelijke ongelijkheid. Het instrument voor vanuit de gemeenschap geleide ontwikkeling (CLLD) kan Europese steden helpen een brug te slaan naar burgers die het meest zijn uitgesloten en niet met top-downbeleid kunnen worden bereikt.

Rui Bochmann Franco, gemeente Lissabon, voorzitter van het Lisbon CLLD Network – organisatie voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling in Lissabon

Het Com.Unity.Lab-project, onderdeel van het URBACT-Transfernetwerk, moet de strategie van Lissabon voor prioritaire wijken en zones voor steunmaatregelen – beter bekend onder het Portugese acroniem Bip/Zip – nabootsen. Het doel is om via het instrument voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling (CLLD) armoede in de stad aan te pakken en lokale gemeenschappen te versterken.

Lissabon is de belangrijkste partner in het project, waaraan ook Rijsel (Frankrijk), Den Haag (Nederland), Lublin (Polen), Ostrava (Tsjechië), Bari (Italië), Aalborg (Denemarken) en Sofia (Bulgarije) deelnemen.

Stimulering van publieke participatie

De strategie voor vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling stimuleert publieke participatie in arme wijken om sociale, economische, milieu- en stedelijke uitsluiting te verminderen. Dit gebeurt door de verstrekking van startkapitaal voor initiatieven van organisaties van de lokale gemeenschap, een systeem van medebestuur en een speciaal financieringsinstrument.

De strategie die in Lissabon is geïmplementeerd heeft laten zien hoe krachtig en effectief de betrokkenheid van burgers is bij het aanpakken van stedelijke ongelijkheid en het helpen van uitgesloten burgers die niet altijd met top-downbeleid kunnen worden bereikt.

Verbeteringen in de wijk

De inwoners profiteren van ontwikkelingsmaatregelen zoals de renovatie van publieke ruimten, verbetering van de dienstverlening, gemeenschapsactiviteiten, de preventie van asociaal gedrag en algemene verbeteringen in de wijk.

Het project is uitgevoerd in het kader van URBACT, een programma voor Europese territoriale samenwerking dat gericht is op duurzame, geïntegreerde stadsontwikkeling in steden in heel Europa. Het project gebruikt middelen en kennis om de capaciteit van steden te versterken om verbeteringen te realiseren op vijf gebieden: bestuur, milieu, inclusie, fysieke stedelijke ontwikkeling en economie.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Com.Unity.Lab – lokale ontwikkeling versterken” bedraagt EUR 600 000. Daarvan wordt EUR 461 250 bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationeel programma „URBACT III” voor de programmeringsperiode 2014-2020.