breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Nederlands-Duitse grenspolitie implementeert informatiebeheerstrategie

  • 26 July 2019

Politiediensten aan de grens tussen Duitsland en Nederland hebben hun samenwerking verbeterd en zijn beter in staat misdaad te bestrijden door de implementatie van een informatiebeheerstrategie, en het gebruik van nieuwe onderzoekstechnieken en technologie.

Criminelen stoppen niet bij de grens. De veiligheidsdiensten kunnen deze uitdaging alleen samen het hoofd bieden. Successen uit het verleden laten zien hoe belangrijk het GPT is. Uiteindelijk is het niet alleen de overheid, maar zijn het vooral de burgers die profiteren van de toegenomen veiligheid.

Martin Kuhlmann, president van de federale politie in Hannover, Duitsland

Het Duits-Nederlands grensoverschrijdend politieteam in Bad Bentheim – dat bestaat uit medewerkers uit Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Nederland – patrouilleert al 10 jaar in de regio en heeft veel succes geboekt. 

Het team voert gezamenlijke patrouilles uit om grensoverschrijdende misdaad zoals smokkel, mensenhandel, valsheid in geschrifte, drugshandel en witwaspraktijken te bestrijden. 

Betere samenwerking

Het project GPT 2015+ was gericht op de implementatie van een nieuw systeem voor informatiestromen om de verschillende veiligheidsdiensten effectiever te laten werken. Dit werd gekoppeld aan het gebruik van de laatste technologie en omvatte het opzetten van veilige datalijnen en digitale radionetwerkverbindingen tussen de politiediensten van beide landen.

Het project heeft vooral gezorgd voor beter informatiebeheer door betere samenwerking bij het verzamelen, beoordelen en controleren van informatie. Dit heeft niet alleen geresulteerd in een digitaal radionetwerk dat aan beide kanten van de grens wordt gebruikt, maar ook in een gezamenlijk informatiecentrum. Samen met het gezamenlijk gebruik van apparatuur heeft dit tot een betere grensoverschrijdende samenwerking voor misdaadbestrijding geleid.

Het project heeft de institutionele capaciteit van de politie versterkt om het openbaar bestuur efficiënter te maken en de samenwerking tussen burgers en instellingen bevorderd – zowel op administratief als juridisch gebied. Daarnaast zijn er in het kader van GPT 2015+ gemarkeerde voertuigen aangeschaft en zijn er haalbaarheidsstudies voor apparatuur uitgevoerd.

Werkgelegenheid

Het project heeft 23 nieuwe banen opgeleverd. Meer dan 100 mensen hebben een training gevolgd over verschillen in cultuur en taal. Ongeveer 250 mensen hebben deelgenomen aan lokale werkgelegenheidsinitiatieven en trainingen, en bijna 500 mensen hebben individueel advies ontvangen over administratieve en juridische zaken.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering van het project „GPT 2015+” bedraagt 799 659 EUR. Daarvan wordt 399 829 EUR bijgedragen door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling via het operationele programma „INTERREG V-A Duitsland - Nederland” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit „Beter openbaar bestuur”.