breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Essentiële gezondheidsdiensten en sociale voorzieningen voor de kwetsbaarsten in Brussel, België

  • 11 September 2018

Het project Integrated Health and Social Centres richt zich op het bieden van essentiële gezondheidszorg en sociale diensten aan de kwetsbaarste mensen, inclusief migranten, die in de Belgische hoofdstad wonen. De vrijwilligers van het project hebben twee centra opgezet in de gemengde wijken Kuregem en Molenbeek. Ze gebruiken een omgebouwde camper om op straat medische zorg te verlenen.

Het project Integrated Health and Social Centres biedt eersteklas zorg en ondersteuning aan mensen in Brussel die de meeste hulp nodig hebben – van ouderen die geïsoleerd leven tot migranten met weinig geld die vaak te maken hebben met culturele en taalkundige obstakels.

Isabelle Heymans, projectcoördinator

Brussel ziet, net als andere Europese steden, een toenemende vraag naar gezondheidszorg en sociale ondersteuning. Daarnaast zijn er steeds meer mensen met gecompliceerde chronische medische problemen die aandacht nodig hebben. Voor sociaal en economisch kwetsbaren, zoals ouderen, daklozen en drugsverslaafden, kan het moeilijk zijn de juiste zorg te krijgen. 

Dat geldt met name voor migranten, die te maken kunnen krijgen met culturele en taalkundige barrières en met discriminatie. Ook weten ze soms niet goed hoe het lokale gezondheidszorgstelsel werkt.

Met het project wordt geprobeerd deze problemen op te lossen door ervoor te zorgen dat de mensen die zich aan de rand van de samenleving bevinden, toegang krijgen tot goede, stigmavrije zorg en ondersteuning. 

Eén loket

Om mensen in nood te bereiken, zijn in het project, waarin veel vrijwilligers werken, twee centra opgezet in de gemengde wijken Kuregem en Molenbeek. De aangeboden diensten variëren van primaire zorg tot hulp bij psychische problemen voor zowel volwassenen als kinderen, hulp bij gezinsplanning, schuldhulpverlening en ondersteuning voor drugsverslaafden. 

Iedereen uit de buurt is welkom, maar er is vooral aandacht voor de kwetsbaarste mensen, met als doel ze op te nemen in het stelsel voor de basisgezondheidszorg en de stigmatisering waar ze mee te maken hebben, te verminderen.

Om de patiëntgerichte zorg in de centra te verbeteren en de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen, zijn in het project een aantal diensten bij elkaar gebracht die normaal gesproken afzonderlijk van elkaar werken. Zo kunnen mensen met meerdere chronische problemen, zoals minder mobiele ouderen, op één plek terecht voor de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. 

Op weg met de Medibus

Met een omgebouwde camper, de Medibus, gaan de projectmedewerkers de straat op om migranten in nood te zoeken. Naast medisch advies biedt deze tak van het project de migranten ook hulp bij hun recht op gezondheidszorg en wordt er aan belangenbehartiging gedaan.

Begunstigden

„Ik werd ontvangen door een maatschappelijk werkster die ik herkende van een andere organisatie. Ze hielp me mijn administratie op orde te krijgen. Dankzij haar heb ik nu een identiteitskaart en krijg ik binnenkort financiële en medische hulp van de staat.” 

 

Anoniem

 

„Toen ik aankwam in België had ik mijn hepatitismedicijnen heel hard nodig, maar ik kon ze niet betalen en het ziekenhuis wilde me ze niet geven. Dokters van de Wereld heeft al het mogelijke gedaan om mij de behandeling te geven. Ik weet niet wat ik zonder hen had moeten doen. Bedankt!” 

 

Anoniem 

 

„Dankzij dit gezondheidscentrum kreeg ik completere nazorg en toegang tot andere gezondheidsdiensten. Ik ben heel tevreden, want ik kan naar de huisarts als ik me niet goed voel en ik ga geregeld naar een specialist voor mijn substitutiebehandeling en naar een psychiater van een andere instelling. Ze kennen elkaar goed. Ik merk dat ze met elkaar communiceren, omdat mijn dossier goed wordt gevolgd. Ik vind dit project een heel goed idee.” 

 

Anoniem

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Integrated Health and Social Centres” bedraagt 7 440 000 EUR, waarbij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 3 720 000 EUR heeft bijgedragen via het operationele programma voor de programmeringsperiode 2014-2020 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De investering valt onder de prioriteit „Investering voor groei en werkgelegenheid”.