breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Zwembad Vrije Universiteit Brussel gerenoveerd en vergroot

  • 17 June 2020

De renovatie van het 25 meterbad op de campus in de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Etterbeek is door de EU medegefinancierd. Het zwembad is nu vijf banen breed en heeft een diepte variërend van 1 m tot 3 m. Er is een extra lesbad van 7 m bij 12,5 m aangelegd. Dit bad beschikt over een beweegbare bodem en een brede trap voor gemakkelijke toegang. Onze faciliteiten omvatten twee doucheruimtes, toiletten voor mannen, vrouwen en gehandicapten, 30 kleedhokjes en vier kleedruimtes voor groepen en mensen met een beperking.

Met het nieuwe duurzame zwembad op de Humanities, Sciences & Engineering Campus van de VUB krijgt het Brussels Gewest een wateroppervlak van zo'n 400 m² voor zwemlessen en recreatief zwemmen. Dit opvallende, compacte en energie-efficiënte nieuwe gebouw zal jaarlijks ruim 500 ton CO2 minder produceren dan het oude gebouw en draagt zo bij aan de doelstellingen voor het Brussels Gewest en de EU.

Helena Wittock, Dienst sportstrategie en -beleidsvoorbereiding, Vrije Universiteit Brussel

Voor het project is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en technieken, wat aansluit op de doelstellingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de EU en de duurzaamheidsvisie van de VUB zelf.

Om het energieverbruik tot een minimum te beperken is het zwembad compact gebouwd met een goede isolatie en voorzien van ledverlichting en een klimaatbeheersingssysteem dat energie en vocht terugwint. Dit wordt samen met de warmte die aan het douchewater wordt onttrokken, gebruikt voor verwarming en elektriciteit uit warmtekrachtkoppeling.

En doordat zo'n 70 % van het afvalwater uit het complex en 40 % van het regenwater van het dak wordt verzameld en behandeld, verbruikt het zwembad 70 % minder water dan het gemiddelde zwembad. Dit betekent een besparing van 10 miljoen liter per jaar.

Minder kans om te zwemmen

De afgelopen decennia is het aantal zwembaden in Brussel afgenomen doordat oude zwembaden hun deuren sloten en renovaties werden uitgesteld vanwege de hoge kosten. Hierdoor werden sommige scholen genoodzaakt zwemmen uit hun programma voor lichamelijke opvoeding te schrappen. Omdat er in de stad zoveel kinderen waren die geen gelegenheid hadden om met hun familie te leren zwemmen, ontstonden er veiligheidsrisico's.

Het oude zwembad van de VUB werd in 1989 geopend en is meer dan 25 jaar in gebruik geweest. Er ontstonden steeds meer problemen met het gebouw en het energieverbruik. Om dit te verhelpen en om aan de behoefte naar meer zwembaden te voldoen werd besloten het complex volledig te renoveren en een extra lesbad te bouwen.

De aanleg en exploitatie van zwembaden is echter duur. Omdat de VUB geen middelen had om de werkzaamheden te financieren, werd steun verkregen van de EU, de regeringen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Gemeenschap, privé-partners en alumni. Deze regelingen waren in overeenstemming met de missie van de universiteit, waarin de wens wordt benadrukt om nauw samen te werken met en voor de buurt en het hele gewest.

Het duurzaamste zwembad van Brussel

Gezien hun gezamenlijke zorg voor de planeet en het klimaat hadden de partners de ambitie om het duurzaamste zwembad van Brussel te bouwen. Vergeleken met het oude bad verbruikt de nieuwe faciliteit 60 % minder energie en stoot het jaarlijks 500 ton minder CO2 uit. Het warmtekrachtsysteem dekt 70 % van de verwarmingsbehoeften van het zwembad en verbruikt maar 60 % van de opgewekte elektriciteit. De overige 40 % gaat naar de rest van de campus.

Het zwembad is geïntegreerd in het bestaande sportcentrum van de VUB en wordt gebruikt door academici en studenten, die goed zijn voor 40 % van de bezoekers, maar ook door scholen, zwemverenigingen en recreanten. De zwemlessen en andere wateractiviteiten in het lesbad zijn bedoeld voor kinderen, ouderen, mensen met een beperking en vrouwen.

Door de baden open te stellen voor zwemmers van buiten de universiteit draagt de VUB bij aan een meer leefbare stedelijke omgeving en de bevordering van een gezonde levensstijl. Hiermee benadrukt de universiteit haar engagement om een sterke relatie met de gemeenschap op te bouwen. Verwacht wordt dat er op termijn zo'n 130 000 bezoekers per jaar zullen komen.

Totale investeringen en EU-financiering

De totale investering voor het project “VUB zwembad” bedraagt 7  800 000 euro. Daarvan wordt 2 037 450 euro bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het operationele programma “Hoofdstedelijk Gewest Brussel” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering valt onder de prioriteit “overgang naar een koolstofarme economie”.