breadcrumb.ecName
nl Nederlands

Coopcity: Sociale innovatie in Brussel stimuleren

  • 27 September 2019

Het Coopcity-project wil van Brussel een slimme stad maken - een stad die zich richt op sociale innovatie en nieuwe sociale en innovatieve economische modellen. De bedoeling van het project is om Brussel te voorzien van een centrum voor sociaal, coöperatief en collaboratief ondernemerschap. Coopcity omvat vijf begeleidingsprogramma's en een coworkingruimte voor sociale innovatie en sociaal ondernemerschap.

Coopcity zet zich in voor een zinvolle economie en steun voor de creatie van een Brussels ecosysteem dat bevorderlijk is voor sociale innovatie en ondernemerschap. Of het nu gaat om opleiding, ondersteuning, coaching of het ter beschikking stellen van middelen, door haar invloed heeft Coopcity een duurzame impact op het Brusselse grondgebied door het ontwikkelen van bedrijven die de strategische uitdagingen van de regio aankunnen.

Sabrina Nisen, projectcoördinator

Coopcity draagt bij tot het scheppen van economische activiteiten en jobs, alsook tot de verbetering van de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt (actieve inclusie, gendergelijkheid, de strijd tegen discriminatie, enz.) en tot de versterking van het potentieel voor het scheppen van duurzame activiteiten en jobs.Coopcity biedt begeleidingsprogramma's en een coworkingruimte aan.

Meer dan 50 projecten hebben de steun van Coopcity gekregen op uiteenlopende gebieden zoals communicatie, cultuur, milieu/hergebruik, persoonlijke diensten, huisvesting, gezondheid, voedsel en technologie.

Gemeenschappelijke middelen en kwaliteitsvolle werkomstandigheden

Coopcity wil bijdragen tot de ontwikkeling van een economisch weefsel in Brussel dat meer gericht is op het bevredigen van sociale behoeften die nauwelijks, slecht of helemaal niet bevredigd zijn, volgens een logica van financiële zelfvoorziening. Het project is zoveel mogelijk gebaseerd op de hernieuwde belangstelling voor sociaal/coöperatief/collectief ondernemerschap en op methodes voor het uitwisselen van middelen en kennis tussen ondernemers of economische ontwikkelingsactoren.

Het doel is een geïntegreerd aanbod van begeleiding, advies, ondersteuning en opleiding te bieden op basis van de behoeften van projectleiders en sociale ondernemers. Coopcity wil ook schaalveranderingen ondersteunen en een kader bieden voor emblematische projecten voor sociaal ondernemerschap in Brussel. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de werkomstandigheden van de belangrijkste bijdragende partijen en gebruikers. 

Aangepaste begeleidingsprogramma’s

Coopcity verzekert haar begeleidingsopdracht door programma's te ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van projecten in alle stadia van hun ontwikkeling. Er zijn vijf programma's ontwikkeld.

Seeds biedt 18 maanden steun aan ondernemers die een project willen lanceren om in een sociale behoefte in Brussel te voorzien;Blossom bestaat uit het ondersteunen van bestaande sociale ondernemingen die hun activiteiten en impact in Brussel gedurende twee jaar verder willen ontwikkelen;Pollinize biedt 18 maanden ondersteuning aan bestaande structuren die hun projecten met meerdere actoren in de sector van de persoonlijke dienstverlening willen uitvoeren;Innovate is een programma op maat dat ondernemers in staat stelt om alle aspecten van sociale innovatie te verkennen en projecten te ontwikkelen die beantwoorden aan de behoeften van de Brusselse bevolking (of aan de sociale aspiraties van de Brusselaars);We.Coop is het animatieprogramma van het Coopcity centrum. Het bestaat uit vier assen: We.Learn, We.Discover, We.meet en We.are.

Eind 2018 konden dankzij de acties van het centrum 65 bedrijven gebruik maken van de steun en bijstand van Coopcity; 38 nieuwe bedrijven werden opgericht; 20 banen werden gecreëerd en 2 437 mensen werden gesensibiliseerd.

 

Totale investering en Europese financiering

Voor het project „Coopcity: Centrum voor sociaal, coöperatief en collaboratief ondernemerschap, met een geïntegreerde incubator en een 'co-working space'” werd een totale investering van 4 644 531 EUR gedaan; de bijdrage van het Cohesiefonds bedraagt 2 091 940 EUR in het kader van het samenwerkingsprogramma „FEDER PO Région de Bruxelles- Capitale/ EFRO OP Brussel Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2014-2020. De investering kadert binnen de prioriteit „Jobs, Growth and Investment”.