REGIOSTARS díjak

A RegioStars-díj éves versenypályázat, melyet a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság (DG REGIO) szervez 2008 óta. A díj az olyan uniós finanszírozású projektek kiválósági védjegyévé vált, amelyek innovatív és inkluzív regionális fejlesztési szemléletmódot valósítanak meg a regionális fejlesztésben. Minden évben több száz projekt verseng a következő öt kategóriában: Intelligens Európa, Zöld Európa, Méltányos Európa, Városi Európa és az év témája. A közönség tagjai szavazatukkal dönthetik el, hogy az összes döntőbe jutott projekt közül melyik kapja a közönségdíjat. A RegioStars-díj azáltal, hogy közös kihívásokra adott válaszokat, lehetőségeket kiaknázó megoldásokat emel reflektorfénybe, arra ösztönzi a régiókat, hogy minél nagyobb hatást kifejtő uniós regionális politikát folytassanak.


Az Európai Bizottság minden évben díjjal tünteti ki azokat az uniós finanszírozású projekteket, amelyek kiválóságot és új szemléletmód visznek a regionális fejlesztésbe. Az elismerés célja, hogy Európa-szerte más régiókat is inspiráljon, ezért a részt vevő kezdeményezések kiemelt figyelmet kapnak az uniós kommunikációban.

Tematika

A RegioStars-díjat a projektek öt tematikus kategóriában pályázhatják meg: intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, városfejlesztés és az év témája.

2021-ben a RegioStars-díj a következő öt, az EU regionális politikájának központi részét képző területre összpontosít:

  • INTELLIGENS Európa: a helyi vállalkozások versenyképessebbé tétele a digitális világban;
  • ZÖLD Európa: környezetbarát és reziliens közösségek városi és vidéki környezetben;
  • MÉLTÁNYOS Európa: a befogadás és a diszkriminációmentesség előmozdítása;
  • VÁROSI Európa: környezetbarát, fenntartható és körforgásos élelmiszerrendszerek fejlesztése a funkcionális városi térségekben.
  • AZ ÉV TÉMÁJA: a környezetbarát közlekedés erősítése a régiókban – 2021, a vasút európai éve

A benyújtott pályázatok értékelése után az adott területeken nagy szaktekintélynek számító tudósokból álló zsűri kiválasztja a nyerteseket.

A zsűri által odaítélt díjakon kívül a döntőbe jutottak egyike közönségdíjban részesül. A közönség nyilvános online szavazáson dönt erről.
További részletek az egyes kategóriákról a pályázati útmutatóban találhatók.

Hogyan lehet pályázni?

A pályázati útmutatóban minden szükséges információ megtalálható a versenypályázatban való részvételhez. A pályázati kategóriák, a részvételi feltételek és az odaítélési kritériumok részletes ismertetésén túlmenően az útmutató gyakorlati tanácsokkal is szolgál az eljárás minden lépéséhez.
Pályázati útmutató PDF en

Az online pályázati platformon 2021. február 9-től május 9-ig lehet pályázatot benyújtani.

Újdonságnak számít 2021-ben, hogy a döntősök kommunikációs képzésben részesülhetnek októberben, a Régiók és Városok Európai Hete keretében. Az öt kategória és a közönségdíj nyertesei a kiérdemelt díjat a REGIOSTARS-díjátadón vehetik át, melynek idén Dubrovnik (Horvátország) ad otthont 2021 decemberében.

Archívum