A határon átnyúló turizmus fellendítése az Odera folyó völgyében

Az ERFA által finanszírozott projekt segít újjáéleszteni az Odera folyó mentén fekvő lengyel–német határ menti városokat és kikötőket, így növelve a régió turisztikai és kulturális vonzerejét. 

További eszközök

 
A Középső-Odera-völgy mentén található útvonal a Lubuskie régió védjegyévé vált © Gmina Nowa Sól – Miasto A Középső-Odera-völgy mentén található útvonal a Lubuskie régió védjegyévé vált © Gmina Nowa Sól – Miasto

" A projekt nagyszabású célja, hogy fellendítse a turizmust az Odera folyó mentén. "

Beata Kulczycka, az európai integrációs és fejlesztési osztály vezetője

Az Odera folyó völgye egyedülálló és értékes ökoszisztémának ad otthont. 2007-ben tíz lengyel és a német település úgy döntött, hogy egy olyan, határon átnyúló közös projektet dolgoz ki, amelynek célja a folyó menti úti célok újjáélesztése, és a régió vonzóbbá tétele a vízi turisztikai szolgáltatások számára. A projekt segítheti a térség gazdasági növekedésének ösztönzését, és erősebb regionális identitást alakíthat ki a határ mindkét oldalán. 

A határ menti városok helyreállítása 

A cél teljesítése érdekében a következő négy városban végeztek építési és felújítási munkálatokat: a lengyel oldalon Bytom Odrzański, Nowa Sól és Cigacice településen, a német oldalon pedig Frankfurt Oder kerületben. A projekt részeként két kirándulóhajót (név szerint: Zefir és Laguna) is építettek, amelyek megkezdték működésüket a négy város kikötője, valamint más, szintén a folyó mentén fekvő városok között. 

A rendszeresen indított szezonális turisztikai hajókirándulásoknak köszönhetően a térség más turisztikai szolgáltatásai is elindultak a fejlődés útján. A projekt a régió vonzerejét is növelte, és mind Lengyelországban, mind Németországban, illetve Európa más országaiban is hozzájárult a régió népszerűbbé tételéhez. 

Egy projekt, amely előmozdítja a polgárok közötti kapcsolatokat 

A közös munka azt eredményezte, hogy a két országot elválasztó Odera folyóra többé nem akadályként, hanem a határ két oldalán fekvő városok és azok lakói közötti kapcsolatépítés eszközeként tekintenek. A belvízi hajózás és a vízi turizmus fejlesztését ösztönző új infrastruktúra révén a folyó újra fontos szerephez jutott a közép-európai közlekedési folyosóban. 

A regionális identitás megerősítése 

A Középső-Odera-völgy mentén található útvonal a Lubuskie régió védjegyévé vált, az út mentén elhelyezkedő kikötők felélénkítése pedig hozzájárult a régió gazdasági és határon átnyúló fejlődéséhez. A projekt a regionális borászati hagyományok újjáélesztését is elősegítette; Lubuskie vajdaságban számos méhészet és borászat csatlakozott az Odera-völgy mentén végigjárható méz- és borúthoz. 

Az Odera így nem csupán városokat köt össze, hanem a városlakókat is összekovácsolja, akik közül egyre többen vállalják regionális identitásukat, és büszkék arra, hogy ebben a határon átnyúló régióban élnek. 


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

„Az Odera folyó a turizmus középpontjában (2014) – a vízi turizmus fejlesztése a Közép-Odera-völgye mentén található határon átnyúló térségben – II. ütem” elnevezésű projekt teljes beruházási költsége 6 670 326 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 5 092 763 EUR összeggel járult hozzá a „Lubuskie” operatív programból a 2007–2013 közötti programozási időszakban.


A tervezet dátuma

29/01/2016