Biogáz-projekt a megújuló energiaforrások ágazatának fellendítéséért

A Magyarország Dél-Alföld régiójában végrehajtott projekt a zöld energiatermelés fellendítéséhez járul hozzá azáltal, hogy a Solt város egyik állattenyésztő gazdaságában keletkező hulladékot biogáz létrehozására hasznosítják.

További eszközök

 
A solti biogáz-üzem folyékony trágya, élelmiszeripari és egyéb hulladékok felhasználásával megújuló energiát termel © Solti Biogáz Kft A solti biogáz-üzem folyékony trágya, élelmiszeripari és egyéb hulladékok felhasználásával megújuló energiát termel © Solti Biogáz Kft

" A solti üzem évente kb. 2,23 millió m3 biogázt, 4,5 GWh elektromos áramot, 4,8 GWh hőt és 22 430 tonna biotrágyát termel. Az üzem és a gazdaság tevékenységeinek közvetlen integrációjával évi 146 tonna műtrágya és 137 000 m3 földgáz helyettesíthető. "

Dr. Puruczky József, Solti Biogáz Kft

A ‘Solti biogáz-projekt’ célja, hogy a folyékony trágyát, a növényfeldolgozás, az élelmiszeripar és egy állattenyésztő gazdaság hulladékait megújuló energia létrehozására hasznosítsák. A biogázt az UTS Biogas Kft. mezofil fermentációs technológiájával termelik. A technológiának köszönhetően kombináltan termelhető villamos- és hőenergia.

Hasznosított erőforrások

A hígtrágyát, a kukoricasilót és a helyi sertésgazdaságban keletkezett hulladékot hasznosítják a zöldebb energiatermelés érdekében. A projekt résztvevői folyamatosan odafigyelnek a megújuló energiatermelés fellendítésére, ezért keresik az egyéb hasznosítható termékeket, mint például a kukoricahéjat, a zöldborsó hüvelyét, a hulladékburgonyát, a cukorrépamelaszt és a szerves iszapot.

Az új üzem folyékony trágyából és élelmiszeripari hulladékokból évente több mint 2 millió m3 biogázt termel. Az erőműben megközelítőleg 4500 Mwh zöld áramot termelnek a biogáz segítségével. A projekt ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Az energia többszöri hasznosítása

A visszamaradó hőenergiát meleg víz formájában a szomszédos állattenyésztő gazdaság fűtő- és szárítóberendezéseinek működtetésére használják. Ezenkívül a használt fermentációs folyadékot a szomszédos mezőgazdasági területeken biotrágyaként hasznosítják. Ezáltal jelentősen csökkenthetők a műtrágyázás negatív környezeti hatásai.

A projektnek köszönhetően három hosszú távú, részmunkaidejű munkahely jött létre. A fenntartási munkák többségét helyi vállalkozók végzik, és körülbelül nyolc olyan vállalkozó van a régióban, akik az üzem melléktermékeit és az üzem által termelt hulladékokat értékesítik.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A "Solti biogáz-projekt" teljes költsége 980 521 000 HUF (megközelítőleg 3 140 571 EUR), amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 474 278 008 HUF (megközelítőleg 1 520 233 EUR) összeggel járult hozzá a "Környezet és Energiahatékonyság" Operatív Programból a 2007-2013 közötti programidőszakban.

A tervezet dátuma

25/01/2016