„Struggle for Addict on Drugs” (SAD) – a Függőségben szenvedőket segítő rehabilitációs program Szlovákiában és Magyarországon

A szlovákiai Nádej (magyarul: Reménység) nevű non-profit szervezet és a magyarországi Megálló Csoport Alapítvány együttműködési projektje segítséget nyújt a függőségben szenvedők számára a társadalomba való visszailleszkedésben. A „Struggle of Addicts on Drugs” (SAD, magyarul kb.: Drogfüggők küzdelme”) projekt többféle módszert alkalmaz a függőségben szenvedők segítésére személyes fejlődésükben, egy új élet megkezdésében.

További eszközök

 
Headquarters of SAD project partners Nádej – Reménység and Megálló Csoport Alapítvány ©Nádej – Reménység, n. o. Headquarters of SAD project partners Nádej – Reménység and Megálló Csoport Alapítvány ©Nádej – Reménység, n. o.

" Úgy gondolom, hogy projektünk fő üzenete, hogy együtt minden lehetséges. A megvalósítás és a finanszírozás nehéz volt, de folyamatosan a célunkra és a küldetésünkre kellett összpontosítanunk. Értékes kapcsolatokat építettünk ki szakértőkkel, iskolákkal, civil szervezetekkel, felépülőben levő függőkkel, valamint családtagjaikkal, és hasznos ismeretekre tettünk szert és osztottuk meg azokat. "

Szőcs Dávid, a SAD projekt koordinátora, Nádej

A SAD-projekt keretében a szlovákiai Veľké Kosihy (Nagykeszi) faluban egy 367 m²-es kazánházat alakítottak át többfunkciós központtá sport-, szabadidős tevékenységek, valamint függőségmegelőzési és rehabilitációs rendezvények céljaira. A helyszínt helyi lakosok, diákok és függők munkája révén alakították ki.

A projekt keretében angol, magyar és szlovák nyelvórákat, főzőtanfolyamokat, mezőgazdasági, konfliktuskezelési, önismereti, valamint jogi és vállalkozási kérdésekkel foglalkozó kurzusokat is tartottak. A 30 határon átnyúló eseményen 2232 fő vett részt, köztük 1062 nő és 93 marginalizált csoporthoz tartozó, például roma kisebbséghez tartozó személy is.

Kiterjedt tapasztalatok a függőség kezelésében

Habár nagyon eltérő környezetben dolgoztak – a Hope a Veľké Kosihy környéki vidéki területeken, a Megálló Alapítvány pedig Budapesten – a két partnernek azonos a küldetése: a függőséggel küszködő személyek társadalomba való visszailleszkedésének a segítése. Mindkét fél több mint 20 éve tevékenykedik ezen a területen, és sok megosztásra érdemes tapasztalattal rendelkezik.

A SAD létrehozása azon az előfeltevésen alapul, hogy az orvosi kezelést követően a függők számára szükséges, hogy tovább folytassák a felépülési folyamatot, és egy támogató közösségen belül dolgozzanak tovább hosszú távú személyes fejlődésükön. Az együttműködés megerősítése révén ezen a területen a projekt alapvető fontosságú infrastruktúrát hozott létre ebből a célból, és hozzájárult a professzionális és önkéntes segítőkre nehezedő munkateher enyhítéséhez.

Tanulmányi látogatások, műhelytalálkozók és előadások

A munka a SAD-projektben a partnerek létesítményeibe történő öt napos szakértői látogatások szervezésével kezdődött , melynek során a felek kicserélték legjobb gyakorlataikat. Két napos látogatásokat is szerveztek alkohol-, drog- és szerencsejáték-függők részére, melynek során terápiás foglalkozásokon vehettek részt családtagjaikkal együtt.

A projekt kereteiben 193 szervezet bevonásával összesen 58 szakmai rendezvény megszervezésére került sor. Ezek között volt egy függőségmegelőzési témájú konferencia Budapesten, valamint sajtótájékoztatók és műhelytalálkozók Budapesten és Veľké Kosihyben. A műhelytalálkozókon mentális egészséggel foglalkozó szakemberek, szociális munkások, pszichológusok, pedagógusok, drámaterapeuták és felépülőben levő függők vettek részt.

Sor került kerekasztal-megbeszélésekre szakértőkkel, valamint a függőségek megelőzésével és kezelésével foglalkozó intézmények képviselőivel. Szerveztek egy előadássorozatot is a drogfüggőségről felső tagozatos általános iskolások számára, valamint középiskolákban és fiatalkorúak javítóintézeteiben is. Az előadások során a szakértők beszéltek a függőségek veszélyeiről, valamint már felépült függők is beszámoltak tapasztalataikról.

A rehabilitációs tevékenységek során való használat céljára vásároltak hangszereket, munkabiztonsági eszközöket, irodai és oktatási anyagokat, elektronikai eszközöket, könyveket, sportfelszereléseket és egy kis traktort is. Készítettek ezen kívül egy, a SAD által használt módszereket bemutató kisfilmet és egy függőségmegelőzési témájú brosúrát is.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás 

A „SAD – Struggle of addicts on drugs” projekt teljes beruházási összege 265 037 EUR, amelyből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása az „Interreg V-A Szlovákia-Magyarország” operatív programon keresztül 225 281 euró volt a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás „A határ menti terület közintézményeinek és az itt élők határon átnyúló működésének elősegítése” prioritás alá tartozik.

A tervezet dátuma

13/03/2019