Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika

Povijesni kompleks zgrada u Dubrovniku u Hrvatskoj obnovljen je kako bi se upotrebljavao u kulturne svrhe i kao radni prostor. Zadnja faza radova, koja je uključivala ponovnu izgradnju triju lađa kompleksa i arheološka iskapanja, dovršena je financiranjem sredstvima EU-a. Danas se na toj lokaciji održavaju razna događanja i potiču umjetnost, kultura i baština lokalne zajednice te privlači turiste u posjetu gradu.

Dodatni alati

 
The Lazareti complex overlooking Dubrovnik’s harbour and old city ©Foto Nomad (2019) The Lazareti complex overlooking Dubrovnik’s harbour and old city ©Foto Nomad (2019)

" Nakon zadnje faze obnove financirane sredstvima EU-a, Lazareti su sada kreativna četvrt Dubrovnika. Izložbe, koncerti, radionice, predavanja i događanja organiziraju se u pet zapadnih lađa. Dvije centralne lađe sjedište su folklornog ansambla Linđo. Art radionica Lazareti, Deša i Studentski teatar Lero organiziraju svoje aktivnosti u trima zapadnim lađama. "

Marko Miljanić, Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, Grad Dubrovnik, Hrvatska

Kompleks Lazareti sastoji se od nekoliko međusobno povezanih lađa i dvorišta izgrađenih u 17. stoljeću u kojima su osobe, prije nego što im je bilo dopušteno ući u Dubrovnik, bile u karanteni. Vanjski dio zgrade pozorno je očuvan kako bi se zadržao povijesni izgled, dok su unutarnji prostori modernizirani.

Uz cjelokupnu ponovnu izgradnju triju lađa kompleksa sredstva EU-a upotrijebila su se i za nabavu nove opreme za prostor. Za vanjsko osvjetljenje upotrebljavaju se obnovljivi izvori energije, a stara rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom.

Mjesto za svačiji ukus

Dubrovnik je popularno turističko odredište na jugu Hrvatske. Kreativna četvrt Lazareti nalazi se blizu istočnog ulaza u stari dio grada koji je pod UNESCO-ovom zaštitom i koji gleda na povijesnu luku grada.

Tijekom iskapanja za potrebe obnove pronađeno je nekoliko arheoloških nalaza. Nositelj projekta bio je grad Dubrovnik koji sada upravlja kreativnom četvrti. U projekt je bilo uključeno nekoliko javnih institucija, nevladinih organizacija i privatnih poduzeća, a njihova suradnja omogućila je da se u kompleksu Lazareti ponudi sveobuhvatan program aktivnosti.

Kompleks zgrada uključuje četiri dvorane u kojima se održavaju izložbe o hrvatskoj povijesti i kulturi. U dodatnim prostorima galerije u četvrti održavaju se umjetničke izložbe.

Glazbeni koncerti redoviti su u kalendaru četvrti. Nekoliko lađa sjedište su folklornog ansambla Linđo. Linđo je popularan i tradicionalan ples u regiji praćen glazbom koja se izvodi na lijerici, dalmatinskom žičanom instrumentu. Ansambl nastupa diljem svijeta, a Lazareti pruža idealnu bazu u kojoj mogu nastupati i vježbati kad nisu na turneji.

Njegovanje kulture

Lazareti nisu samo mjesto na kojemu se održavaju izvedbe i izložbe. Kreativna četvrt sastoji se i od lađa koje su pretvorene u radionice i prodavaonice.

Kreativna četvrt osmišljena je da bude uključiva. Turistički vodiči za četvrt Lazareti osposobljeni su za vođenje osoba s invaliditetom, a maketa kompleksa Lazareti prilagođena je kako bi pomogla slijepim i slabovidnim osobama u kretanju prostorom. Svi objekti zadovoljavaju pravne zahtjeve za nove zgrade u Dubrovniku.

Okrenutost budućnosti važan je aspekt aktivnosti četvrti. Studentski teatar Lero nalazi se u jednoj od lađa u njoj redovito nastupaju mladih glumaca.

Ukupno ulaganje i financiranje EU-a

Ukupno ulaganje u projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika” iznosi 4 504 327 EUR, od kojih Europski fond za regionalni razvoj pridonosi s 3 466 076 EUR kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija” za programsko razdoblje 2014. – 2020.

Draft date

10/04/2021