Komissio keskeyttää rajatylittävän yhteistyön ja valtioiden välisen yhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

  • 04 March 2022
Komissio keskeyttää rajatylittävän yhteistyön ja valtioiden välisen yhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Venäjän Ukrainaan kohdistaman sotilaallisen hyökkäyksen jälkeen ja noudattaen komission päätöstä panna täysimääräisesti täytäntöön kaikki EU:n rajoittavat toimenpiteet komissio on keskeyttänyt yhteistyön Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän kanssa Euroopan naapuruusvälineen rajatylittävän yhteistyön ohjelmissa (ENI CBC) samoin kuin Itämeren alueen Interreg-ohjelmassa.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Venäjälle tai Valko-Venäjälle ei enää tulla suorittamaan maksuja. Keskeytys vaikuttaa välittömästi yhdeksään ENI:n rajat ylittävän yhteistyön ohjelmaan, joissa Venäjä ja Valko-Venäjä ovat mukana, sekä Itämeren alueen valtioiden rajat ylittävään Interreg-ohjelmaan ohjelmakaudella 2014–2020. EU:n kokonaisrahoitus kahdeksalle Venäjän kanssa toteutettavalle ohjelmalle on 178 miljoonaa euroa ja kahdelle Valko-Venäjän kanssa toteutettavalle ohjelmalle 257 miljoonaa euroa. ENI:n rajatylittävän yhteistyön ohjelmia koskevissa säännöissä säädetään EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tehtävän yhteistyön keskeyttämisestä, jos kansainvälistä oikeutta, ihmisoikeuksia, demokratian periaatteita ja oikeusvaltioperiaatetta rikotaan.*

Yhteistyö molempien maiden kanssa keskeytetään myös uuden ohjelmakauden 2021–2027 ohjelmissa.

Koheesio- ja uudistusasioista vastaavan komissaarin Elisa Ferreiran mukaan Venäjän sotilaallinen hyökkäys rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja sääntöpohjaista kansainvälistä järjestystä. Kaikkien rajatylittävien ja valtioiden välisten ohjelmien ja Venäjälle ja Valko-Venäjälle suunnattujen maksujen keskeyttäminen ja samalla Ukrainalle annettavan tuen vahvistaminen ovat konkreettisia ilmauksia Euroopan ja koheesiopolitiikan solidaarisuudesta Ukrainan kansaa kohtaan.

Lisätukea Ukrainalle

Samaan aikaan komissio tutkii kiireellisesti oikeudellisia ja operatiivisia mahdollisuuksia vahvistaa nykyisiä rajatylittäviä yhteistyöohjelmia EU-maiden (Puola, Unkari, Romania, Slovakia) ja Ukrainan välillä sekä Ukrainan osallistumista Mustanmeren aluetta koskevaan ENI:n rajatylittävän yhteistyön ohjelmaan tai Tonavan alueen valtioiden väliseen Interreg-ohjelmaan.

EU:n ja Ukrainan raja-alueiden alue- ja paikallisviranomaisten välillä on jo yli 1 000 kumppanuusohjelmaa, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kanavoida nopeaa ja tehokasta tukea Ukrainalle, myös pakolaisille. 

Tausta

Euroopan naapuruusväline (ENI) on EU:n ulkopolitiikan tärkein itäisille ja eteläisille naapureille kohdistettu rahoitusväline.

ENI:n rajatylittävän yhteistyön ohjelma (ENI CBC) 2014–2020 – josta ohjelmakaudella 2021–2027 käytetään nimitystä ”Interreg NEXT 2021–2027” – rahoitetaan Euroopan naapuruuspolitiikasta ja EU:n koheesiopolitiikasta. Sillä tuetaan kestävää kehitystä EU:n ulkorajoilla ja autetaan vähentämään elintasoeroja ratkaisemalla yhteisiä haasteita näillä raja-alueilla. Lisäksi EU:n ja kumppanimaiden alueelliset ja paikalliset sidosryhmät voivat sen ansiosta tehdä yhteistyötä tasavertaisen kumppanuuden periaatteen pohjalta. 

ENI:n rajatylittävän yhteistyön ohjelmia, joihin Venäjä tai Valko-Venäjä osallistuvat ovat ”Kolarctic”, ”Karjala”, ”Kaakkois-Suomi/Venäjä”, ”Viro/Venäjä”, ”Latvia/Venäjä”, ”Liettua/Venäjä”, ”Puola/Venäjä”, ”Latvia/Liettua/Valko-Venäjä”, ”Puola/Valko-Venäjä/Ukraina”. Venäjä osallistuu lisäksi Itämeren alueen valtioiden väliseen yhteistyöohjelmaan.

ENI:n rajatylittävän yhteistyön ohjelmia ja Interreg-ohjelmia, joihin Ukraina osallistuu, ovat ”Puola/Valko-Venäjä/Ukraina”, ”Unkari/Slovakia/Romania/Ukraina”, ”Romania/Ukraina”, ”Mustanmeren alue”, ”Tonavan alueen Interreg-ohjelma”.

Lisätietoja