Ο ασφαλής, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μειώνει τον χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη

Τρεις νέες σήραγγες έχουν μεταμορφώσει το πιο επικίνδυνο τμήμα στον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Αθήνας. Οι σήραγγες των Τεμπών έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο ταξιδιού στα νέα οδικά τμήματα και μείωσαν την οδική διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε λίγο παραπάνω από τέσσερις ώρες. Το νέο οδικό τμήμα αποφέρει οικονομικά οφέλη και έχει βελτιώσει κατά πολύ την οδική ασφάλεια.

 Πρόσθετα εργαλεία

 
Tempi tunnels in operation ©Aegean Motorways Tempi tunnels in operation ©Aegean Motorways

" Ο νέος δρόμος είναι ένα αριστούργημα. "

Corina Creţu, Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική

Η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ επέτρεψε την αναβάθμιση 230 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου ΔΕΔ-Μ, που εκτείνεται από το Κλειδί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο στην Κεντρική Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των έργων κατασκευάστηκε ένα νέο οδικό τμήμα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ Ευαγγελισμού και Σκοτίνας, το οποίο περιλαμβάνει 11 χιλιόμετρα σηράγγων. Αυτό το οδικό τμήμα περιλαμβάνει μια σήραγγα 6 χλμ. στα Τέμπη - τη μακρύτερη οδική σήραγγα στη νοτιοανατολική Ευρώπη - καθώς και δύο μικρότερες σήραγγες.

Οι χρήστες του οδικού δικτύου επωφελούνται από μια ταχύτερη και ευκολότερη διαδρομή καθώς ο χρόνος ταξιδιού στα νέα οδικά τμήματα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Οι νέες κατασκευές επέτρεψαν αύξηση κατά 13 % στην εμπορική και τουριστική κίνηση που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Πάνω από 5 000 ντόπιοι συμμετείχαν άμεσα στις κατασκευαστικές εργασίες, αυξάνοντας την απασχόληση στην περιοχή.

Σώζοντας ζωές

Ο νέος δρόμος και οι σήραγγες παρέχουν μεγαλύτερη οδηγική ασφάλεια, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο πολύ επικίνδυνο και στενό εθνικό δρόμο στην κοιλάδα των Τεμπών και στον Πλαταμώνα. Δεκάδες ζωές είχαν χαθεί κατά μήκος του, συμπεριλαμβανομένων 21 μαθητών λυκείου το 2003. Τα ατυχήματα μειώθηκαν κατά περίπου 19 %, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 77 %.

Εκτός από την ασφαλέστερη διαδρομή, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν την όμορφη θέα κατά μήκος της διαδρομής, περνώντας από τον ποταμό Πηνειό, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Η Κοιλάδα των Τεμπών έχει επίσης επωφεληθεί από τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος του έργου.

Το νέο οδικό τμήμα και οι σήραγγες άνοιξαν μετά την τελετή εγκαινίων το 2017.

Μεγάλη αρτηρία για την Ελλάδα

Ο αυτοκινητόδρομος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Το συνολικό του μήκος είναι περίπου 550 χλμ.

Ο Α1 είναι η κύρια οδική σύνδεση Βορρά-Νότου που συνδέει την πρωτεύουσα με τις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Το έργο αποτελεί μέρος πέντε συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων στο πλαίσιο των οποίων κατασκευάστηκαν και αναβαθμίστηκαν περίπου 1 400 χλμ οδικού δικτύου στην Ελλάδα, παρέχοντας έτσι στη χώρα ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που αποτελούν μέρος των βασικών υποδομών μεταφορών της χώρας.

Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι και αναβαθμισμένοι δρόμοι αποτελούν τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ενός ευρωπαϊκού εγχειρήματος για την ενοποίηση των δικτύων μεταφορών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αποτελούν μέρος της κύριας ευρωπαϊκής οδικής διαδρομής που εκτείνεται από τη βορειοανατολική έως τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το δεύτερο μέρος του έργου «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Αθήνα - Θεσσαλονίκη Σήραγγες Τεμπών» είναι 2 005 480 000 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 922 600 000 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Η επένδυση εμπίπτει στην προτεραιότητα «Υποδομές οδικών μεταφορών».

Ημερομηνία σύνταξης

02/11/2018